Novosti

Održan komemorativni skup za poginule u logoru Velepromet

velepromet hdlskl

Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak napomenuo je kako je kroz Velepromet, kojega je srpski agresor u logor pretvorio u rujnu 1991. i zatvorio u…

Danas je održan komemorativni skup u dvorištu Veleprometa, gdje se tijekom Domovinskog rata i ratnih zbivanja u Vukovaru 1991. godine nalazio zarobljenički logor u kojem su mučeni i ubijani hrvatski branitelji i civili.

Kako prenosi Politika Plus, vijenac su podno spomen ploče položili supružnici Mato i Kata Gombović u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Oni su ujedino bili i zatočenici ovoga logora zajedno sa svojim sinom Mirkom, za kojega i dalje ne znaju što se s njim dogodilo.

Predsjednik vukovarskog HDLSKL-a Zdravko Komšić zatražio je od hrvatskih pravosudnih tijela da i u odsutnosti počinitelja počnu suditi za ratne zločine u Vukovaru 1991. Tako će se, poručio je, spriječiti da u Vukovar i Hrvatsku dođe Vojislav Šešelj i slični ratni zločinci, za što, istaknuo je, postoji mogućnost s obzirom da je taj četnički vojvoda na slobodi.

Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak napomenuo je kako je kroz Velepromet, kojega je srpski agresor u logor pretvorio u rujnu 1991. i zatvorio u ožujku 1992. godine, prošlo oko 10.000 zarobljenih vukovarskih branitelja i civila, od kojih je oko 700 ubijeno, a mnogi se još vode kao nestali. Upozorio je da zločinci iz Veleprometa još nisu odgovarali iako je HDLSKL zbog zločina nad zatočenim braniteljima i civilima dosad podnio devet kaznenih prijava u kojima su imena oko tisuću izravnih i neizravnih krivaca za stradanja Hrvata i ostalih nesrba u logorima.

Misu zadušnicu za žrtve srpskih koncentracijskih logora u dvorištu Veleprometa služio je župnik vukovarske Župe Kraljice mučenika, velečasni Mato Martinković.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.