Novosti

Odgovor branitelja Gvozdanu Flegi: Tko su “šatoraši”?

jukic

Pročitajte otvoreno pismo hrvatskih branitelja Gvozdanu Flegi.


jukic

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP) i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata (USPD) poslali su otvoreno pismo Gvozdenu Flegi vezano uz njegovo pismo objavljeno u Jutarnjem listu 4. siječnja 2016. godine (link). 

“Otvoreno pismo hrvatskih branitelja Gvozdenu Flegi

Poštovani gospodine Flego, mi hrvatski branitelji pozdravljamo najveći dio Vašega otvorenog pisma objavljenog u „Jutarnjem listu“ 4.siječnja 2016.godine i s najvećim dijelom se možemo složiti.

No, na žalost  Vi u svom otvorenom pismu hrvatske branitelje koji više od godinu dana prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66 pogrdno etiketirate kao „tko zna kako organizirane šatoraše“ što nije ništa drugo doli izraz bahatog prijezira prema drugačijima.

Moguće je da najveći broj hrvatskih branitelja koji prosvjeduju u Savskoj 66 nema akademske titule i zvanja poput  Vas ali su znatno prije Vas razumjeli stil bivšeg premijera, razumjeli su kuda Hrvatska može otići s takvom osobom na čelu ili su pak znatno prije Vas skupili hrabrost otvoreno izraziti svoje nezadovoljstvo takvim premijerom, takvom vlasti te općenito ponašanjem političkih elita prema hrvatskim braniteljima i prema Hrvatskom narodu, koji po nama zaslužuje bolje lidere i bolju vlast.

Gospodine Flego ne radi se dakle o tko zna kako organiziranim šatorašima u Savskoj 66 nego o časnim ljudima koji su stvarali i branili Republiku Hrvatsku, radi se o ljudima koji su bili spremni umrijeti i dati dio sebe za Domovinu, koji na sebi svojstven način već odavno upozoravaju na ono što Vi upozoravate sada kada gospodin Milanović više nije na vlasti i kada je otišao u opoziciju.

Morate znati i to da je prosvjed branitelja, kao način iskazivanja nezadovoljstva, poduzet tek nakon što su propali svi pokušaji da se dijalogom i dogovaranjem riješe sva sporna pitanja, tek nakon što se je brojnim presicama i otvorenim istupima ukazivalo na pogubnost politike „ili mi ili oni „.

A politika podjela  uvijek pogubna. Podsjećamo Vas  da ste i sami bili dio Vlade Ivice Račana koja je inzistirala na izručenju generala  Ante Gotovine Haaškom sudu, koja je unatoč pravomoćnoj presudi  i sudskom nalogu obrani  generala Gotovine nije htjela ustupiti   dokumente nužne za obranu čime ga je svjesno stavljala u nepovoljan položaj. Na žalost, gospodine Flego, tada niste reagirali iako je bila riječ o kršenju temeljnih ljudskih prava.

I konačno, dobro ste reagirali svojim otvorenim pismom kako bi šteta bila što je moguće manja i kako bi se možda bivši premijer i još neki ljudi koji se bave politikom pozvali na razum i primjenu standarda demokracije ali nije dobro da etiketirate pogrdnim nazivima ljude koje ne poznajete, koji su drugačiji od Vas.

Nije naše da Vas o tome učimo, mi smo samo hrvatski branitelji koji su bili na braniku Domovine kad je bilo najteže a spremni smo biti i danas i sutra i kad god nas Domovina treba. Ne volimo se isticati svojim zvanjima ali jako dobro znamo što je dobro a što zlo i uvijek smo spremni to svjedočiti.

 S poštovanjem!

Dražimir Jukić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata”

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.