Novosti

Darko Katuša – branitelj koji je nastavio graditi Hrvatsku i u miru

darko katusa ok

Na zagrebački istok stigao je prije 15 godina iz okolice Zadra i s obitelji se skrasio u naselju koje nosi ime Blage Zadre

katusa ratPremda je od rušenja nekadašnje svinjogojske farme proteklo 15 godina, predodžba o Sesvetama kao “pajcek cityju” još ponegdje živi, ali ona je potpuno promašena i pogrešna – tvrdi Darko Katuša, zastupnik u Skupštini grada Zagreba i predsjednik Odbora za branitelje, koji dolazi upravo iz ove istočne gradske četvrti. Tamošnje 92 tisuće stanovnika imaju što nema nitko drugi: svoje Prigorje, svoja sela, vinsku cestu. Mogli bismo, kaže, cijeli Zagreb opskrbljivati svojim proizvodima! U Skupštinu je ušao u svibnju 2013. s nezavisne liste Milana Bandića. Naime, gradonačelnik je od braniteljskih udruga zatražio da odaberu onog tko bi najbolje predstavljao njihovu populaciju, a oni su izabrali upravo njega. Ne bez razloga. Umirovljeni pukovnik HV-a i pripadnik Tigrova ima impresivan ratni put: u studenom 1990. javio se u Rakitje i pristupio Jedinici za posebne namjene s kojom je sudjelovao u akcijama od Pakraca do Plitvica, a nakon formiranja 1. gardijske brigade od Iloka do Dubrovnika. Nakon pada Kostajnice odveden je u Manjaču, a njegovi suborci i danas se sjećaju kako je u logoru apelirao na čast hrvatskih vojnika i pozvao ih da podignu glave, zbog čega je gotovo nasmrt premlaćen.

Šator je bio krik branitelja

– Politika nije strano tijelo i mislim da se i mi branitelji trebamo uključiti jer, ako se ne budemo bavili politikom, ona će se baviti nama – kaže jedan od istaknutijih vođa prosvjeda u Savskoj, koji smatra da je šator “krik branitelja koji su jedini u ovoj zemlji izvršili svoju zadaću, ali u poraću nisu doživjeli poštovanje kakvo zaslužuju”.

Ovaj 46-godišnjak rodom iz okolice Zadra na zagrebački istok stigao je prije 15 godina, kada se s obitelji skrasio u naselju koje nosi ime Blage Zadre, što mu je iznimna čast. Svog zastupnika Sesvećani nerijetko zaustavljaju na ulici, apelirajući da u Gradskoj skupštini upire na goruće, mahom komunalne probleme, obnovu parkova za djecu ili asfaltiranje cesta. A Katuša – podjednako glas Sesvećana i branitelja u Skupštini – svojoj zajednici želi doprinijeti na svaki način pa se aktivno uključio u inicijativu “Zelene i plave Sesvete” koja predviđa uređenje središta Sesveta, perivoja pa i izlazak na Savu.

Plan za razvoj Sesveta

– Želimo najprije sagraditi pješačke i biciklističke staze između slabo povezanih dijelova Sesveta, ali i povezati se s Vugrovcem, Dubravom, Borongajem, pa i Savom, prenamijeniti prostor stare tvornice Sljeme te urediti šumu Divljača u oazu za šetače i rekreativce nalik parku Maksimir – kaže Darko Katuša, branitelj koji je Hrvatsku nastavio graditi i u miru.

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.