Novosti

Obilježena 29. obljetnica stradanja Petrovaca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Grkokatoličkom groblju u Petrovcima, obilježena je 29. obljetnica srpske okupacije i stradanja hrvatskih branitelja i mještana toga mjesta u Općini Bogdanovci. U agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Petrovce, mjesta naseljenog pretežito pripadnicima rusinske i ukrajinske nacionalne manjine, ubijeno je 16 mještana i branitelja od kojih je najmlađa žrtva petogodišnji Boris Vaselek, dok se još uvijek traga za jednom osobom.

Nakon što su 1. listopada 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija okupirali Petrovce iz mjesta je protjerano oko 400 od tadašnjih ukupno 1200 mještana.

U spomen na stradanje Petrovčana u Domovinskom ratu vijence su podno spomen obilježja položili i svijeće upalili članovi obitelji i rodbine ubijenih i nestalih, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, općine Bogdanovci, te braniteljskih i stradalničkih udruga. U petrovačkoj župnoj crkvi služena je panahida (molitveni spomen) za sve ubijene, stradale i umrle civile i branitelje Petrovaca, a služio je petrovački župnik Vladimir Sedlak, biskupski vikar za Slavoniju i Srijem. 

IZVOR I FOTO – hrv.hr

O autoru

Administrator