Novosti

Obilježena 29. godišnjica pogibije pukovnika Petra Kačića, jednog od zapovjednika obrane Sajmišta

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na mjestu pogibije, zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara obilježili su 29. godišnjicu  pogibije Petra Kačića, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta.

Prisjećamo se lika i djela Petra Kačića koji je poginuo upravo na današnji dan 1991. godine na ovome mjestu. Njemu na čast postavljen je spomenik na mjestu same pogibije. Kačić je jedan od zapovjednika Sajmišta gdje su bile najteže borbe prsa o prsa te je čak četiri zapovjednika obrane poginulo u vrlo kratkom razdoblju.

Marijan Pavliček


Predsjednik Savjeta Tomislav Josić podsjetio je kako su se na Sajmištu odvijale krvave borbe i mnogi su branitelji i zapovjednici poginuli, a veliki gubitak za obranu bila je pogibija svakog od njih.

Teško je bilo nadomjestiti istinske heroje, a Petar Kačić je uistinu bio jedan od njih. Vukovar je vjerojatno i bio okupiran i morali smo se predati jer nam je puno dobrih momaka izginulo i na kraju nismo više imali snage niti ljudstva zamijeniti takve istinske heroje.

Tomislav Josić


Pukovnik Petar Kačić rođen je 16. listopada 1947. godine, a poginuo na Sajmištu 2. listopada 1991. godine. Bio je jedan od najvećih junaka obrane Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Nažalost pogibijom pukovnika Petra Kačića tragedija za obitelj Kačić ne završava. Njegov sin Igor ubijen je 20. studenog 1991. na Ovčari. Imao je samo 16 godina i bio je najmlađa žrtva Ovčare.

IZVOR – hrv.hr

O autoru

Administrator