Novosti

Obilježena 29. obljetnica osnivanja 2. bojne 132. brigade

Dana 4. listopada 2020. godine u organizaciji Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade HV Orahovica obilježena je 29. obljetnica osnutka 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske.

Nakon Svete mise u župnoj crkvi Našašća svetog Križa, program je nastavljen u središtu Grada kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, gdje su za sve poginule i umrle pripadnike bojne upaljeni lampioni i položeni cvjetni aranžmani, a isto je potom učinjeno i kod križa na Gradskom groblju.

Svojom nazočnošću obljetnicu su uveličali ratni zapovjednici 2. bojne: Željko Šafar i Živko Mijić, ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne, pukovnik Goran Sokol, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije, Darko Žužak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Orahovice, Saša Rister, te pripadnici bojne i predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne, pukovnik Goran Sokol, u svome je obraćanju rekao kako je osnivanje bojne bila jasna i glasna poruka, upućena prije svega neprijateljski raspoloženim snagama, da su njihove namjere neostvarive i da je njihovom teroru došao kraj. Ukazao je na važnost odavanja počasti onima koji su položili svoje živote na oltar Domovine i poručio da će tako biti i u budućnosti.

Predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade HV Orahovica, Jozo Šramek, osvrnuo se na rad udruge, te napomenuo kako brojne aktivnosti ove godine nisu mogle biti realizirane zbog pandemije korona virusa, a iz istog razloga i sadržaji ovogodišnje obljetnice bili su nešto skromniji. Na koncu se Šramek svima zahvalio na odazivu te pozvao sve pripadnike bojne da se uključe u rad udruge.

Čestitku pripadnicima 2. bojne povodom 29. obljetnice ustroja uputio je i predsjednik orahovačkog Gradskog vijeća, Saša Rister, koji je rekao da su hrvatski branitelji temelj neovisne, samostalne i suverene Republike Hrvatske. Vrijednosti Domovinskog rata moraju se i dalje prenositi na mlađe naraštaje, jer je to garancija da se istina ali i sve žrtve nikada neće zaboraviti – poručio je Rister.

S nekoliko prigodnih riječi nazočnima se obratio i predsjednik HVIDRA-e Virovitičko – podravske županije i predsjednik županijskog odbora za hrvatske branitelje, Mato Bubaš, koji je čestitao pripadnicima bojne i poručio kako svi branitelji trebaju biti ponosni, jer su su se izborili sa slobodnu Hrvatsku.

Zamjenik župana VPŽ, te ujedno i pripadnik 2. bojne, Darko Žužak, izrazio je žaljenje što više ratnih zapovjednika i pripadnika bojne nije nazočilo ovoj važnoj obljetnici, te pozvao sve braniteljske udruge sa šireg orahovačkog područja na zajedništvo kao i tijekom ratnih godina.

IZVOR I FOTO – Radio Orahovica

O autoru

Administrator