Novosti Udruge

Obilježena 29. obljetnica napada na vojarne JNA u Sinju

U organizaciji sinjske HVIDR-e i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata u Sinju je danas obilježena 29. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu.

Napad na vojarnu JNA u Sinju bila je prva akcija ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom ovog borbenog djelovanja živote su izgubili Luka Erceg  i Ivan Kamber. Istog dana jugoslavenska armija napala je Vrliku, a u njezinoj obrani poginuli su Ante BaraćIvan TomašIlija Perajica te Ivan Lelas.

Program obilježavanja 29. obljetnice počeo je u 8 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Ivana Kambera, na novouređenom spomen obilježju u vojarni ‘126. brigade HV-a’. Nakon toga, polaganje vijenaca nastavljeno je na spomen obilježju na mjestu pogibije Luke Ercega, u vojarni ‘Ivaniša Nelipića’.

Središnji dio programa upriličen je na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen parku hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave, gdje je himnu ‘Lijepa naša’ otpjevao Joško Delić Zurzi.

Vijence na spomen obilježja položili su članovi obitelji poginulih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, brigadir u miru Ivan Vukić Niper zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga, saborski zastupnik Miro Bulj, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina cetinskog kraja, predstavnici MUP-a, HV-a, Viteškog alkarskog društva, političkih stranaka i ostali građani. Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać.

Potom je uslijedilo polaganje vijenaca pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu, a u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa zahvalnica.

 

IZVOR I FOTO – Ferata.hr

O autoru

Administrator