Novosti

Obilježena 28. obljetnica 12. domobranske pukovnije HV Petrinja

Svetom misom u petrinjskoj crkvi sv. Lovre te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na groblju Svetog Benedikta u Petrinji obilježeno je 28 godina od ustrojavanja 12. domobranske pukovnije Petrinja.

Organizator obilježavanja je Udruga ratnih veterana – Veterani Domovinskog rata Grada Petrinje čiji je predsjednik Zlatko Iskrić poručio kako nikada, dok god žive, neće zaboraviti svoje hrabre vitezove kojih nažalost danas nema među nama: Mislim da je ovo minimalno što možemo napraviti za naše poginule, nestale i umrle suborce, ali i one koji su ostali bez dijelova svojih tijela. Ako je nama žrtva to što na ovaj način obilježavamo ovakve obljetnice, neka nam bude žrtva i naš zalog za budućnost. Tko će to raditi sutra, kad nas ne bude? Trebamo svi poraditi da to prenesemo našoj mladeži te da ih pravilno učimo Domovinskom ratu i onome što je on bio, obrambeni rat, vođen na najvećem nivou i kao takav se treba tumačiti i u budućnosti.

Ratni put pukovnije pročitao je tajnik ove udruge Zvonimir Martinović koji je podsjetio da je 12. domobranska pukovnija Petrinja ustrojena 1. studenoga 1992. godine, po zapovijedi ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška, a u pričuvu je privedena do kraja veljače 1996: Medaljom Oluja odlikovano je 2303 pripadnika, spomenicom Domovinskog rata 1334, Spomenicom domovinske zahvalnosti 30, Redom hrvatskog trolista trojica, dok je sedam pripadnika nagrađeno Samokresom. Tijekom svog aktivnog postojanja pukovnija je brojala oko 2500 pripadnika. U razdoblju njenog postojanja poginulo je devet pripadnika: Vlado Kardaš, Drago Ivanović, Viktor Ivanković, Zvonko Capan, Božan Martan, Tomislav Radošević, Slavko Hodalj, Rikard Mažar i Mirko Medved, a ranjen je 51 pripadnik pukovnije.

Više pročitaj na portalu Radio Banovina.

O autoru

Administrator