Novosti

Obilježena 24. obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića

plitvice0

Na Uskrs, 31. ožujka 1991., u ranim jutarnjim satima, u redarstvenoj akciji „Plitvice“ Josip Jović izgubio je svoj mladi život braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet Republike Hrvatske.

Danas je na Plitvicama obilježena 24. obljetnica stradanja prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i akcije „Plitvice“, u kojoj su obavljajući policijske zadaće očuvanja reda i mira, braneći i štiteći sigurnost građana i ustanova, pravni poredak svoje države, uspješno izveli pripadnici postrojbi antiterorističke jedinice „Lučko“ i jedinice za posebne namjene „Rakitje“. Odana je počast i trajna zahvala kod spomen obilježja poginulom prvom redarstveniku Josipu Joviću i svim poginulim hrvatskim policajcima braniteljima.

Na Uskrs, 31. ožujka 1991., u ranim jutarnjim satima, u redarstvenoj akciji „Plitvice“ Josip Jović izgubio je svoj mladi život braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet Republike Hrvatske. Taj tragičan događaj s početka Domovinskog rata ostao je zabilježen duboko u svijesti hrvatskoga naroda kao „Krvavi Uskrs 1991.“

Prisutnima se obratio zapovjednik akcije “Plitvice“ general zbora u mirovini Josip Lucić koji je u svome govoru istaknuo kako da 25 godina nakon agresije na Hrvatsku, te 20 godina od veličanstvenih operacija oslobađanja Domovine, operacije „Bljesak“ i „Oluja“, na 24 obljetnicu „Krvavoga Uskrsa“ i dalje branitelji moraju voditi borbe, ne borbe oružjem, nego borbe istinom o pravednom, obrambenom i oslobodilačkom, Domovinskom ratu.

Posebne pozdrave uputio je predsjednici Republike Hrvatske te hrvatskim ratnim vojnim invalidima i braniteljima iz Savske 66.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović obraćajući se prisutnima istaknula je da danas, na obilježavanju 24 obljetnice događaja koji nas istovremeno ispunjava tugom i ponosom, danas kad imamo svoju državu, spomen na prvog poginulog branitelja redarstvenika Josipa Jovića, koji je poginuo braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet hrvatskog naroda ima veliki, ne samo simbol, nego i politički značaj.

„Pogibija Josipa Jovića simbolizira sve buduće žrtve i sve ugasle živote branitelja koji su svoj život dali za Hrvatsku. I koji su odlazeći u rat bili spremni poginuti za Domovinu“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako su hrabri branitelji poput Josipa Jovića, svoju žrtvu i nesebična herojska djela ugradili u same temelje slobodne, europske Hrvatske.

 

Na kraju svojeg obraćanja Predsjednica Republike pozvala je na zajedništvo, solidarnost i požrtvovnost u stvaranju Hrvatske kakvom bi se hrvatski branitelji ponosili.

„Hrvatski su branitelji sanjali i ginuli za Hrvatsku u kojoj neće biti podjela, koja će znati zaštititi hrvatski narod, ali i biti država u kojoj će svi moći u miru živjeti. Željeli su i državu u kojoj će se moći živjeti od svog rada i u kojoj će mirno i u blagostanju podizati svoju djecu“, poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: tekst / fotohttp://www.lika-online.com/obiljezena-24-obljetnica-akcije-plitvice-i-pogibije-josipa-jovica/

 

 

 

plitvice2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

plitvice1

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.