Novosti

FOTO: Obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina i Varaždinske županije i Dan branitelja Varaždinske županije

mimohodvarazdin

Pogledajte galeriju slika s obilježavanja 24. obljetnice oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije i, prvi put, Dana branitelja Varaždinske županije.

mimohodvarazdincetirimimohodvarazdindevetmimohodvarazdindvamimohodvarazdinjedanaestmimohodvarazdinosammimohodvarazdinpetmimohodvarazdinsedammimohodvarazdinsestmimohodvarazdintriU utorak, 22.9.2015, svečanim mimohodom branitelja, polaganjem vijenaca ispred križa na Trgu slobode kod crkve Svetog Nikole te postrojavanjem predstavnika ratnih postrojbi i sudionika mimohoda branitelja na Kapucinskom trgu obilježena je 24. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije i, prvi put, Dan branitelja Varaždinske županije.

Sudionici mimohoda bili su pripadnici PU varaždinske, SJP „Roda“, 104. brigade HV-e, Odreda narodne zaštite, 5. bojne 1. A brigade HV-e i 7. gardijske brigade „Puma“ i drugi, a mimohodom je u ovoj prigodi zapovijedao umirovljeni pukovnik HV-e Ivan Rukljić, ratni zapovjednik obrane grada Varaždina.

U mimohodu je sudjelovalo pedesetak pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ u dva postroja: postroju brigade koji je vodio brigadir Marijan Kretić te u postroju Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“. Ratnu zastavu proslavljene brigade „PUMA“ ovom prigodom nosio je natporučnik Tihomir Buden.

Nakon što je povorka s ratnim zastavama postrojba HV-e i MUP-a stigla do Križa zahvalnosti na Trgu Slobode, gradski i županijski dužnosnici te predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće.

Svečanosti su se, uz veliki broj branitelja s područja Varaždinske županije, županijskih i gradskih vijećnika i predstavnika Policijske uprave Varaždinske, odazvali predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije te izaslanici Predsjednice Republike Hrvatske – Ante Deur, Ministarstva branitelja – Snježana Hunjet, načelnika GSOS RH – pukovnik Alan Srpak, kao i saborski zastupnici Milorad Batinić i Marijan Škvarić, dr. Franjo Gregurić, dr. Ante Nazor, predsjednik ZUVHGP-a – Dražimir Jukić, USPDR – Josip Klemm, general Željko Sačić, brigadni general Zdravko Jakop, stožerni brigadir Željko Dvekar i mnogi drugi, a posebno rado viđen gost bio je general Mladen Markač.

S posebnim zadovoljstvom pozdravljamo sudjelovanje učenika osnovnih i srednjih škola u svečanosti.

Govore su održali Krešimir Čop, zapovjednik Odreda narodne zaštite, Ivan Žitnjak, nekadašnji načelnik PU Varaždinske, Ivan Rukljić, zapovjednik obrane grada Varaždina, te gradonačelnik grada Varaždina – Goran Habuš, župan Varaždinske županije – Predrag Štromar, izaslanica Ministarstva branitelja Snježana Hunjet i Ante Deur, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.

“Domovinski rat smo prije 24. godine dočekali spremni zahvaljujući pravovremenom formiranju postrojbi za obranu grada Varaždina. Sa svim našim akcijama bilo je upoznato državno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Kada nam je preko varaždinskog gradonačelnika Stjepana Adanića iz Zagreba poručeno da moramo razoružati sve vojne postrojbe bivše JNA na području grada i županije, mi smo to uspješno izvršili,” naglasio je Čop dodavši kako se general Trifunović, bivši zapovjednik 3. korpusa JNA, predao tek nakon vojnog poraza.

– Već u ožujku 1991. godine pri PU varaždinskoj formirana je specijalna jedinica policije čiji su pripadnici nekoliko mjeseci kasnije pokušali proboj i deblokadu Vukovara. “Rode“ su nakon sudjelovanja u obrani i oslobađanju Varaždina nastavile obavljati najsloženije i najteže ratne zadaće uključujući sudjelovanje u VRA „Bljesak“ i „Oluja“ – kazao je Žitnjak dodavši kako je veliki broj policajaca poginuo, mnogi su ranjeni i čak 119 ih je prošlo golgotu u srbijanskim koncentracijskim logorima.

Umirovljeni pukovnik HV-e Ivan Rukljić čestitao je Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije ignorantima, odnosno onima koji se, kako kaže, ni danas ne mire s hrvatskom slobodom:

“Našu pobjedu nad 32. korpusom JNA povjesničari nastavljaju prešućivati i marginalizirati što je propust i falsifikat. Pa neće nam valjda povijest pisati Sava Štrbac i četnici?”

S njim se složio i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekavši da se o značaju te pobjede malo govori i zna:

“Prije 24 godine u vrijeme berbi grožđa u našem gradu nije bilo mirno. Njime su fijukali meci, padale su granate i napadali nas borbeni avioni. U Varaždinu je rujna 1991. godine pobjeda izvojevana taktično uz borbu i mukotrpne pregovore,” – istaknuo je Habuš koji je, baš kao i varaždinski župan Predrag Štromar, čestitao okupljenima ove značajne datume.

Štromar je u svojem obraćanju okupljenima, posebice hrvatskim braniteljima, apostrofirao da je jedinstvo oružane sile HV-e i policije dovelo do pobjede nad jugovojskom na području Varaždinske županije:

“Cijela Hrvatska duguje vam zahvalnost i zavrijedili ste svoj Dan.”

U Varaždin, iz kojeg je danas u cijelu Hrvatsku poslana slika zajedništva iz rata i mira, stigao je Ante Deur, savjetnik za branitelje predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović:

“Čast mi je da vas mogu pozdraviti u ime predsjednice RH. Velike su zasluge branitelja koji su oslobodili vojarne i vojna skladišta u Varaždinu i na području Varaždinske županije. Žrtve koje su oni dali za stvaranje suverene Hrvatske ne smiju biti zaboravljene i moramo stvoriti državu kojom bi se branitelji ponosili, a ne da ona bude jednima majka, a drugima maćeha.”

Druženje branitelja nastavljeno je uz nastup tamburaša Centra tradicijske kulture te prigodnu ugostiteljsku ponudu.

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.