Novosti

Novi nacrt Nacionalne strategije očuvanja i zaštite zdravlja braniteljske i stradalničke populacije

U Ministarstvu hrvatskih branitelja 26. veljače 2018. godine predstavljen je nacrt Nacionalne strategije očuvanja i zaštite zdravlja braniteljske i stradalničke populacije. U fokusu novog nacrta je preventivno djelovanje, a poseban naglasak stavljen je na jačanje suradnje dionika zdravstvene skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju.

Ministar Medved istaknuo je kako Ministarstvo treba odgovorno osmišljati mjere zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja vodeći se principom jednakosti pristupa za sve. Osim toga, rekao je kako je prilikom izrade Nacionalne strategije i predlaganja mjera potrebno na umu imati financijska ograničenja kapaciteta te se kretati u okvirima mogućeg.

Naša je obveza prepoznati najrizičnije skupine i prema njima kreirati mjere. Sve mjere koje će proizaći iz Strategije trebaju biti u skladu s politikom Ministarstva i mjerama iz novog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, koji je svojevrsni pravni okvir za Nacionalnu strategiju – rekao je ministar Medved.

Članovi Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije istaknuli su kako je pri izradi mjera bilo potrebno voditi računa o specifičnostima populacije, o njihovom statusu te regionalnom faktoru, odnosno području na kojem žive. Zaključili su kako nova Nacionalna strategija donosi proaktivan pristup te vrlo jasan, realan i uvremenjen plan implementacije mjera.
Nacrt nove Nacionalne strategije, utemeljene na detaljnoj analizi stanja i cjelovitoj slici o hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata, prezentirao je dr. Kornelije Brkić.

IZVOR FOTO/TEKST: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg