Novosti Povijest

Na Hrvatskom institutu za povijest održan online Znanstveni skup “Bleiburg i Križni put – kontroverze, povijesna istraživanja i kultura sjećanja”

Na Hrvatskom institutu za povijest 13. svibnja 2021. održan je online Znanstveni skup “Bleiburg i Križni put – kontroverze, povijesna istraživanja i kultura sjećanja”.

U nastavku je  popis izlagača i teme njihovih izlaganja te poveznica na kojoj možete pogledati snimku skupa.

Panel 1. POVIJESNA ISTRAŽIVANJA

dr. sc. Martina Grahek Ravančić (Hrvatski institut za povijest) – Kontroverze o Bleiburgu i križnom putu.

dr. sc. Mario Jareb (Hrvatski institut za povijest) – Križni put prije Križnog puta: Komunističko preuzimanje vlasti u Hrvatskoj i Jugoslaviji od jeseni 1944. do svibnja 1945. i obračun s „narodnim neprijateljima”.

dr. sc. Robin Harris – Why Bleiburg? The Question of Motives. (predavanje na engleskom).

prof. dr. sc Mitja Ferenc (Filozofski fakultet, Sveučilište u Ljubljani) – Prešućena grobišta Hrvata u Sloveniji: rezultati istraživanja 30 godina nakon demokratskih promjena.

Panel 2. KULTURA SJEĆANJA

Prof. Dr. Dr. h. c. Ludwig Steindorff (Sveučilište u Kielu) – Sjećanje na Bleiburg – pogled izvana (usporedba s razvitkom kulture sjećanja u Njemačkoj).

dr. sc. Wollfy Krašić (Fakultet hrvatskih studija, Sveučilište u Zagrebu) – Bleiburg i hrvatsko iseljeništvo: obilježavanja, interpretacije i korištenje u antijugoslavenskoj promidžbi.

prof. dr. sc. Aleksandar Jakir (Filozofski fakultet, Sveučilište u Splitu) – “Bleiburg” kao “mjesto sjećanja” i “kultura dijaloga” u javnom prostoru u Hrvatskoj.

O autoru

braniteljski.hr