Novosti

Na Dinari otvoreno Planinarsko sklonište “Drago Grubać”

12. svibnja 2018. godine na Dinari je otvoreno najveće planinarsko sklonište u Republici Hrvatskoj posvećeno Dragi Grubaću, hrvatskom branitelju i jednom od utemeljitelja Planinarske udruge “Dinaridi”. Najviši planinarski objekt u Republici Hrvatskoj otvoren je na predjelu Ošjak na 1645 metara nadmorske visine, a u svoje će okrilje moći primiti 25 planinara.

Čast svečanog otvorenja skloništa pripala je Vesni Grubać, supruzi Drage Grubaća. Svečanosti su prisustvovali i mnogobrojni članovi Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, državni tajnik Ivan Vukić, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici udruga branitelja te načelnici općina koje gravitiraju ovom području.

Sklonište je otvoreno 12. svibnja jer je upravo na taj dan 1954. godine u Splitu rođen Drago Grubać. On je do početka Domovinskog rata radio u Jadrantekstilu, da bi se obrani Domovine priključio u 114. brigadi Zbora narodne garde. Nakon preustroja Hrvatske vojske, ratni je put nastavio u sklopu 141. brigade HV-a.

Osim što je bio hrvatski branitelj, obiteljski čovjek i veliki radnik, Drago je bio i strastveni planinar. Svojim je djelovanjem dao izniman doprinos razvoju planinarstva te je bio jedan od osnivača Mosoroskog planinarskog maratona i Planinarske udruge “Dinaridi”. Također je volontirao u Ispostavi HGSS-a Kaštela te pomagao u mnogim planinarskim aktivnostima sve do svoje smrti 4. listopada 2016. godine. Prikladno je stoga da se upravo imenovanjem Planinarskog skloništa čuva spomen na prerano preminulog hrvatskog branitelja i strastvenog planinara.

 

 

O autoru

Ines Herceg