Novosti

Milanoviću, gdje si bio 2012.-2015?

milanovic2

Kako se Kampanja za parlamentarne izbore zaoštrava tako smo, nažalost, prisiljeni slušati i čitati sve apsurdnije izjave naših političara. Ponovno se pokazala ona stara „vlast je slast“ koja je očito jedina misao vodilja hrvatskih stranaka.

Kako se Kampanja za parlamentarne izbore zaoštrava tako smo, nažalost, prisiljeni slušati i čitati sve apsurdnije izjave naših političara. Ponovno se pokazala ona stara „vlast je slast“ koja je očito jedina misao vodilja hrvatskih stranaka. U bespoštednoj borbi za vlast između mnogih vrlo upitnih konstatacija nama je „zazvonila“ jedna nedavna izjava premijera Milanovića. On je konstatirao kako državni blagdan Dan neovisnosti za njega predstavlja središnji datum u obilježavanju hrvatske samostalnosti i neovisnosti. 

Braniteljski.hr svakako pozdravlja ovaj premijerov stav, budući da su mnogi naši suborci dali ono najvrjednije, svoje živote, upravo za ovaj ideal – hrvatsku neovisnost. Stoga smatramo da je važno od premijera čuti da dijelimo zajedničke vrijednosti te da premijer, kao i branitelji, duboko cijeni temelje hrvatske države, koji počivaju na Domovinskom ratu. Međutim, ono što ipak pritom zabrinjava je činjenica da, nažalost, u posljednje četiri godine njegove vladavine nismo imali prilike primijetiti da s premijerom dijelimo navedene stavove. Upravo suprotno, imali smo prilike čuti sasvim suprotne stavove, pa čak i mišljenja o Hrvatskoj kao „slučajnoj državi“. Koju su pak prema premijeru Milanoviću branili siromašni i manje školovani, dok je elita ostala na sveučilištima i uredima.

Tu je mislio prvenstveno na sebe. Milanović doista nije 1991. godine uzeo pušku u ruke i krenuo u obranu države, nego je za to vrijeme postavljao temelje svoje buduće političke karijere. Kao pravi pripadnik dijela hrvatskog društva koje on smatra hrvatskom elitom, obranu je prepustio siromašnima i neobrazovanima o kojima danas govori s podsmijehom. Također, možda i bitnije, stranka koju predstavlja napustila je Hrvatski sabor kada se donosila odluka o hrvatskoj samostalnosti (na dan koji danas slavimo kao Dan državnosti, 25. lipnja 1991. godine).

No, danas Milanović  zamjera predsjednici Grabar Kitarović na izbivanju iz države tijekom Dana neovisnosti, podsjećajući da se radi jednom od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. Zanimljivo je stoga upitati premijera zašto je u vrijeme kada se branila hrvatska neovisnost napustio Hrvatsku i zašto je stranka za čije se vrijednosti zalaže odbila podržati odluku o proglašenju hrvatske samostalnosti.

Osim što premijer Milanović nije dao svoj doprinos u izgradnji samostalne hrvatske države  tijekom Domovinskog rata, on se za nju ne bori niti danas. Povodom Dana neovisnosti premijer poručuje da danas vodimo drugačije bitke, jednako važne, za budućnost i prosperitet naše zemlje. Međutim, je li se Milanović iskazao u njima, kada već nije u bitkama početkom 90-ih godina? Tijekom njegova mandata povećao se broj nezaposlenih, povećao se broj blokiranih građana, Hrvati masovno bježe iz države u kojoj nisu sposobni ostvariti minimum egzistencije. Hrvatski građani svakodnevno ostaju bez svojih domova jer ih (navodno socijaldemokratska) vlast ne želi zaštititi od banaka u stranom vlasništvu koje nemilice uništavaju široke slojeve društva.

Povijest se ponavlja. Kako u oružanim bitkama kojima se stvarala Hrvatska, Milanović je ponovno podbacio i u bitkama za izgradnju stabilne i gospodarski jake hrvatske države koja će svim svojim građanima omogućiti dostojan život. Vrijeme je stoga da se prestane predstavljati domoljubom da bi zaradio pokoji jeftin politički bod. Hrvatski branitelji mogu mu oprostiti što se 1991. godine nije uključio u obranu domovine ali ne mogu prihvatiti da se danas nije spreman boriti za nju. Pojednostavljeno, trenutno najvažnije pitanje nije „Gdje si bio 91.?”nego „Gdje si bio 2012.-2015.?”.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.