Novosti

“Gromovi u Oluji” – tema diplomskog rada mladog Zorana Sertića

zoranserticdiplomski

Zoranu čestitamo na ovom postignuću i zahvaljujemo mu što je znanstvenim metodama doprinio otkrivanju istine o operaciji Oluja na petrinjskom dijelu bojišnice!

Apsolvent na petoj godini Odjela za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Zoran Sertić, obranio je u četvrtak 1. listopada 2015. godine diplomski rad na temu “2. gardijska brigada Gromovi u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja”. U povjerenstvu za ocjenu i obranu diplomskog rada bili su prof. dr. sc. Darko Vitek, predsjednik Povjerenstva, prof. dr. sc. Stipica Grgić, član Povjerenstva i docent dr. sc. Ante Nazor, mentor kandidata i član Povjerenstva. Povjerenstvo je diplomski rad ocijenilo izvrsnim i zaključilo da je rad vrijedan doprinos u izučavanju hrvatske historiografije o Domovinskom ratu. 

U diplomskom radu prikazano je kako tvrdnje o neuspjehu „Gromova“ prvih dana operacije „Oluja“ nisu utemeljene. Uzeti su u obzir svi faktori koji su onemogućavali izvršavanje zadataka koji su istovremeno bili izvršavani na ostalim bojištima. Konačno je utvrđeno  kako je djelovanje „Gromova“ u operaciji „Oluja“ bilo iznimno i uspješno.

Rad će uskoro biti dostupan široj javnosti nakon objave stručnog članka u Časopisu za suvremenu povijest.

Zoran Sertić već je diplomirao na znanstvenom i nastavničkom studiju kroatologije gdje je stekao zvanje magistra edukacije hrvatskoga jezika i magistra kroatologije. Također  je završio preddiplomski studiji filozofije (prvostupnik filozofije), a ovom obranom postao je magistar edukacije povijesti.

Sertiću su potpora  bili i članovi Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, posebno umirovljeni brigadir Mile Krišto. Predstavnici Gromova imali su čast biti i prisutni na obrani diplomskog rada. Ponosni smo što djeca hrvatskih branitelja postižu ovako iznimne uspjehe.

U radu je pokazano kako je područje u Banovini sa srpskog, ali i hrvatskog, gledišta dalo najveću bitku u „Oluji“ – bitku za Petrinju. Prikazani su i razlozi zbog kojih je Petrinja tako kvalitetno bila utvrđena i zbog kojih nije došlo do napuštanja borbenih redova od strane tzv. „Srpske vojske Krajine“ kao što je to bio slučaj na većini drugih bojišta.

Zoranu čestitamo na ovom postignuću i zahvaljujemo mu što je znanstvenim metodama doprinio otkrivanju istine o operaciji Oluja na petrinjskom dijelu bojišnice.

 

Izvor: URV 2. GBR “Gromovi”

 Foto: URV 2. GBR “Gromovi”

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.