Novosti

Ljiljana Alvir: Ministar od 2012. priprema izjednačavanje branitelja i agresora

ljiljana alvir

Ljiljana Alvir, predsjednica Savez Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, istaknula je kako sudjeluju u prosvjedu zbog niza nezadovoljstava…

Izvor: narod.hr

Savez Udruga obitelji zatočenih i nestalih dao je podršku prosvjedima hrvatskih branitelja koji se već treći tjedan nastavlja ispred Ministarstva branitelja.

Ljiljana Alvir, predsjednica Savez Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, istaknula je kako sudjeluju u prosvjedu zbog niza nezadovoljstava vezanih uz odnos Ministra branitelja prema stradalnicima i braniteljima Domovinskog rata uključujući obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

“Odbijamo svaku insinuaciju o političkim razlozima sudjelovanja u prosvjedu i podupiranju zahtjeva artikuliranih prosvjedom te iste smatramo uvredljivima i neprihvatljivima”, rekla je Alvir.

 

“Kulminiralo je onoga dana kada je Bojan Glavašević rekao da je najkrupniji zadatak njegova ministarstva utvrditi zašto oni koji su pobijedili u ratu i ostvarili različita prava imaju PTSP, maligne bolesti, suicide za razliku od onih koji su izgubili rat i nemaju takve pojave, ili ih mi ne vidimo, kako on to kaže. Tada se prelila čaša koja se dugo punila, a dodatno je prelila činjenica da se pripremala izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koja će se provesti do kraja godine i činjenica da pri zadnjim izmjenama i dopunama zakona nije prihvaćena nijedna afirmativna sugestija udruga iz Domovinskog rata te da je preko noći donesen Zakon o mirovinskom osiguranju bez stvarne javne rasprave”, rekla je Alvir.

Alvir je istaknula kako se obiteljima nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja daje podrška bez rezultata jer je u razdoblju od 2010. do 2011. godine s liste kojih savez traži, identificirani posmrtni ostaci 55 osoba. Dok je od početka 2012. do danas identificirano 37 osoba.

Osvrnula se i na izjednačavanje agresora i žrtve kroz stav Ministarstva branitelja na pokušaj diverzanata iz Srbije da postave ploču u Žirovcu stradalim Srbima među kojima su i oni koji su bili agresori, piše narod.hr

“Na pokušaj branitelja i stradalnika da ministar se uključi u sprečavanje takvog čina, Ministarstvo hrvatskih branitelja je iznijelo stav kako mi na to nemam pravo jer ako ćemo mi zabranjivati postavljanje ploče u Žirovcu, kako ćemo tražiti postavljanje ploče u logoru Begejci i Stajićevu. Time je direktno izjednačio hrvatske branitelje koji su odvođeni i razoružani u logore u Srbiji i agresore koji su dolazili iz Srbije ubijali, palili i rušili”, ocijenila je.

Istaknula je kako je u 2012. u kolovozu bila svjedok kako je ministar branitelja rekao da vrlo brzo pred njih dolazi politički zahtjev za priznavanje staža pripadnicima krajinske vojske i moramo o tome razmišljati jer je prošlo 20 godina. Na upit Ljiljane Alvir o čemu on to priča njegov pomoćnik je odgovorio: “Pa kao sjever i jug Amerike”.

Pojasnila je kako je 2013. u ljeto tražio podršku da se Oltar domovine s Medvedgrada premjesti na Aveniju Većeslava Holjevca te kroz dokument se dalje saznaje kako bi se preimenovao u svenarodni spomenik svim vojskama Hrvatske. Na upite što bi to značilo, ministar je rekao da se to misli na vojske od stoljeća sedmog.

“Tražimo smjenu ministra Matića jer se pokazao nesposobnim za funkciju koju obnaša. On ne želi odstupiti s ove pozicije, u sukobu je sa svim udrugama Domovinskog rata i koliko god on govorio kroz medije da je riječ o šačici ljudi, a zatajio je da ovdje svakodnevno dolaze autobusi ljudi koji daju podršku braniteljima”, rekla je Alvir.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.