Novosti

„Krug za trg“ poziva na bdijenje

tito

Građanska inicijativa „Krug za trg“ poziva na bdijenje sa svijećama koje će se održati dana 8. svibnja 2015. na Trgu maršala Tita u 21 sat te na prosvjed koji će se na istoj lokaciji održati 9. svibnja 2015. godine u 11.00 sati.

Građanska inicijativa sa svijećama koje će se održati dana 8. svibnja 2015. na Trgu maršala Tita u 21 sat te na prosvjed koji će se na istoj lokaciji održati 9. svibnja 2015. godine u 11.00 sati.

Oba događaja održavaju se povodom obljetnice oslobađanja grada Zagreba u Drugom svjetskom ratu, događaja koji su obilježili mnogobrojni zločini nad poraženom vojskom ali i nad civilima koji su ostali u gradu i nisu izbjegli pred partizanskom vojskom.

Inicijativa „Krug za trg“, zbog mnogobrojnih zločina počinjenih za komunističkog razdoblja, kao i zbog totalitarnog režima kojem je na čelu bio maršal Josip Broz Tito, godinama zahtjeva preimenovanje toga, jednog od najljepših gradskih trgova. U programu bdijenja i prosvjeda sudjelovati će mnogi govornici, održati će se glazbeni nastupi te čitanja svjedočanstava navedenih događaja. Pozivaju se svi građani da pruže podršku inicijativi za preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg!

Poziv možete pročitati ovdje;

UKLONIMO MARŠALA TITA IZ ZAGREBA I HRVATSKE
Dođimo svi pred Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu na

BDJENJE SA SVIJEĆAMA
u petak 8. svibnja 2015. od 21 sat
i
PROSVJED
u subotu 9. svibnja 2015. u 11 sati

Zapadna Europa je 8. svibnju 1945. – prije sedamdeset godina! – slavila pobjedu demokracije, a nad Hrvate se nadvio mrak totalitarizma. Jugoslavenski partizani u Zagreb su ušli 8. svibnja i započeli likvidacijama, odvođenjima u logore, izbacivanjima ljudi iz stanova. U noći od 7. na 8. svibnja bdjelo se u žalosti i strahu. Bdijmo i mi!
Prosvjedom ove godine upućujemo osmi zahtjev Skupštini Grada Zagreba.

Program bdjenja i prosvjeda: govornici, čitanja svjedočenja.

Koordinacijski odbor: mr. sc. Eva Kirchmayer Bilić, Ante Beljo, Goran Blažeković, mr. sc. Zdravka Bušić, Đuro Knezičić, Anđa Lovrić, Anđelko Marenić, Cika Mikolčić, Jasna Pavelić Jureško, Đurđa Puškaš, Maja Runje, Ivančica Sekula, Radovan Slade Šilović, Eduard Spahić, Maja Šovagović, Smiljana Šunde, Petar Vratović, mr. sc. Zorka Zane i dr. sc. Željka Znidarčić.

Tel.: 095/ 9040553 (Kirchmayer Bilić), 098/ 1726143 (Bušić), 091/ 9578969 (Runje)

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.