Novosti

Komentar čitateljice: Bojane Glavaševiću, zavedeni dječače!

bojan glavasevic

Na e-mail redakcije smo dobili pismo čitateljice koja se odlučila očitovati o slučaju Bojana Glavaševića i njegovih sramotnih izjava prema hrvatskim braniteljima. 

Na e-mail redakcije smo dobili pismo čitateljice koja se odlučila očitovati o slučaju Bojana Glavaševića i njegovih sramotnih izjava prema hrvatskim braniteljima. Pismo prenosimo u cijelosti. Podatci autora su poznati redakciji i sukladno želji autorice se neće javno objaviti.

Kako reagirati na ovakvu izjavu pomoćnika ministra branitelja? Da, dragi moji prijatelji, pomoćnika ministra branitelja… Ma kako to samo gordo zvuči. Kako reagirati na izjavu osobe koja bi trebala štititi interese hrvatskoga branitelja 24 sata dnevno, ako ne iz ljubavi prema onima koji su stvorili ovu državu i njemu samome omogućili radno mjesto, onda iz razloga jer mu je to u opisu radnoga mjesta. Dragi dječače (kažem dragi jer je to ipak dijete našega brata po oružju, kažem dragi jer duboko u sebi vjerujem da je ovaj dječarac zaveden i da će se iskreno pokajati jednoga dana kada sazrije počne misliti svojom glavom), dragi dječače, pitam se je li te itko upoznao sa opisom radnoga mjesta na kojemu se nalaziš; je li ti itko ikada rekao da ti predstavljaš HRVATSKE BRANITELJE, da ti se ministarstvo zove MINISTARSTVO BRANITELJA? Vjerujem da su to tvoji nadređeni propustili napraviti pa ti, stoga, jednim dijelom mogu i oprostiti jer neznanje se može nadoknaditi, ali gnjev i mržnja koju pokazuješ u istupima prema hrvatskim braniteljima je neoprostiva.

Draga moja braćo po oružju, doista se pitam kako reagirati na ovu izjavu, trebam li opet sagnuti glavu i nastaviti dalje dozvoljavati ovakvima da me ponižavaju? Trebam li otići među svoje suborce u neku udrugu i cijelu se noć jadati kako me ovakve izjave bole i vrijeđaju? Trebam li s time opteretiti svoju obitelj ili trebam reći: “Dosta!“, uzeti vreću za spavanje, otići pred Ministarstvo i stajati tamo dok se političke elite napokon ne izjasne da će od sada pa nadalje prestati omalovažavati i ponižavati hrvatske branitelje? Trebam li to uraditi sve dok se mediji kao produžena ruka političkih elita ne izjasne da će prestati sa medijskim progonom hrvatskih branitelja koji je započeo od rata nadalje?

Kao djevojka od 18 godina uključila sam se u Domovinski rat i imala sam ponosa kao da mi je 40 godina i kao da sam sve svoje snove i ambicije ostvarila, jer sudjelovati u obrani svoje Domovine, sudjelovati u stvaranju svoje Domovine u meni je izazivalo ponos koji se riječima ne može objasniti. Sada se, kao ostvarena žena s 40 godina iza sebe, pitam kako reagirati na ovakvu izjavu koja me ponižava i kao osobu i kao hrvatskog branitelja, kako reagirati kada vas netko stavi pred zid. Pitam se gdje je nestao taj moj ponos pa da dozvoljavam ovakvim balavcima da me vrijeđaju i ponižavaju, je li to jednostavno produkt dugogodišnjeg odnosa prema hrvatskom ratniku, jesam li zapala u apatiju, jesu li me uvjerili da ne vrijedim, da sam samo teret ovoga društva?

Pitam se što se još treba dogoditi da moj ponos proradi, koliko sam još spremna trpjeti poniženja i uvrede ili je ovo trenutak kada kap prelijeva čašu? Ovo je misao s kojom liježem i ustajem od dana kada sam prvi puta čula govor ovoga zavedenoga djeteta hrvatskoga ratnika i moga brata po oružju. 

Baviti se ovom komparacijom koju povlači Glavašević u svome pitanju je bespredmetno i smatram da to gubitkom vremena. No drugo pitanje koje si postavljam jest: na osnovu kojih znanstvenih činjenica pomoćnik ministra iznosi svoj stav? Koje znanstvene radove koji se bave danom problematikom on uzima kao referentni okvir? Što ga je uopće ponukalo da otvara ovo pitanje?

Pitanje problematike oboljelih od PTSP-a svakako je hvale vrijedno i naš pomoćnik ministra je prava osoba koja se sa istim treba baviti. Zato predlažem ti, Bojane, da se doista uhvatiš u koštac s tim pitanjem i da se stručno s time pozabaviš. Kažem stručno, jer pretpostavljam da si na dužnosti koju obnašaš postavljen kao stručna osoba koja ima kapaciteta i znanja baviti se pitanjima važnim za braniteljsku populaciju, a ne da si postavljen kao instrument političke elite.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.