Na današnji dan

17. listopada: Povijesna utakmica Hrvatske i SAD-a

nogomet utakmica

Na današnji dan 1990. godine u kompleksnom i teškom političko-društvenom trenutku, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu međunarodnu utakmicu u novijoj povijesti.

Na današnji dan 1990. godine u kompleksnom i teškom političko-društvenom trenutku, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu međunarodnu utakmicu u novijoj povijesti.

Gostovanje reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država imalo je značajan politički, a ne samo sportski značaj, bilo je to svojevrsno prvo međunarodno priznanje Hrvatske.

Organizacija utakmice bio je zahtjevan posao: izborniku Hrvatske Dražanu Jerkoviću “savjetovalo” se da ne vodi momčad koju je tadašnji generalni sekretar saveza Ante Pavlović Fifi prijavio kao selekciju jugo-lige, u čemu su Hrvatskoj svojim nastupom pomogli Kujtim Shala i Slovenac Gregor Židan.

Pred 30-ak tisuća gledatelja na Maksimiru, Hrvatska je pod vodstvom izbornika Dražana Jerkovića slavila s 2:1.

Jerković je imao težak posao sastaviti ekipu za taj susret s obzirom na to da je u istom razdoblju igrala i mlada selekcija Jugoslavije s Bobanom, Šukerom, Jarnijem Štimcem, Prosinečkim i Bokšićem, a klubovi nisu bili dužni pustiti igrače na utakmicu sa SAD-om.

Ipak, Jerković i dužnosnici HNS-a uspjeli su složiti respektabilnu momčad, pa su u povijesnom susretu nastupili:

Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić (još su igrali: Tonči Gabrić, Gregor Židan, Mladen Mladenović)

Povijesni prvi pogodak za Hrvatsku postigao je Aljoša Asanović u 29. minuti, a četiri minute kasnije Ivan Cvjetković zabio je za udvostručenje vodstva. Počasni pogodak za Amerikance postigao je Dayak u 80. minuti susreta.

Po meni je na odličan način cijelo stanje uoči, za vrijeme i nakon utakmice odlično opisao upravo strijelac prvog pogotka, Aljoša Asanović u knjizi “Vatreni lakat”. Iskreno preporučam ako Vas zanima ovakva tematika.

Izvor: Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.