Novosti

Izvještaj sa tribine „Ratni put hrvatskih topnika u Domovinskom ratu“

topnistvo

Povodom Dana hrvatskih topnika, 4. prosinca 2014., na Dan Svete Barbare, zaštitnice rudara i topnika, organizirana je javna tribina pod nazivom Ratni put hrvatskih topnika u Domovinskom ratu.

Povodom Dana hrvatskih topnika, 4. prosinca 2014., na Dan Svete Barbare, zaštitnice rudara i topnika, organizirana je javna tribina pod nazivom Ratni put hrvatskih topnika u Domovinskom ratu.

U pristojno popunjenoj u dvorani Matice hrvatske nazočne je pozdravio glavni tajnik Matice hrvatske, Zorislav Lukić.

Nakon gospodina Lukića nazočne je pozdravio predsjednik Udruge hrvatskih topnika TOP GUN 91 koja je organizirala tribinu, Marko Ivković. On je u par rečenica objasnio postignuća udruge u njezinom jednogodišnjem djelovanju te daljnje ciljeve koje udruga nastoji postići svojim društveno-političkim djelovanjem.

Branko Đuriček, koji je od prvog dana bio u postrojbi „1. haubički divizion 203 mm „R“ – Zagreb“ opisao je početke njezinog djelovanja nakon što su dobili prve haubice iz varaždinske, odnosno bjelovarske vojarne. Prvo bojište bilo ove postrojbe bilo je novogradiško na kojemu su između ostaloga oborili 3 neprijateljska zrakoplova.
Nakon odlaska s novogradiškog bojišta svoje su topove ostavili lokalnim braniteljima, a jedan od njih, Mladen Kalapek obratio se prisutnima napomenuvši koliko im je značila moralna, ali i materijalna pomoć diviziona u obrani njihovih domova.

Nakon što smo pogledali video isječke djelovanja diviziona na novogradiškom ratištu, dotaknula se tema njihovog kraćeg djelovanja na Kordunu.

8. haubički divizion 203 iz Zagreba predstavio je Antun Sablić koji je iznio ratni put te postrojbe, a na njega su se nadovezali zapovjednici bitnica tog diviziona na Banovini i dubrovačkom bojištu na kojem je postrojba djelovala do oslobođenja Cavtata.

Za završni dio tribine prikazane su fotografije pripadnika diviziona iz „Oluje“ te njihovog povratka u Zagreb.

Opći dojam je kako je tribina organizirana na jedan loš i neprofesionalan način, a uzroci tome možda leže u tome što udruga funkcionira tek godinu dana. Tribina nikako nije opravdala svoj naziv „Ratni put hrvatskih topnika u Domovinskom ratu“, više je to ličilo na „Ratni put zagrebačkih topnika u Domovinskom ratu“. Ovako ostaje gorak okus u ustima i žaljenje što tribini nisu prisustvovali niti admiral Domazet-Lošo, niti visoki predstavnici MORH-a čije je sudjelovanje najavljeno u pozivnici.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.