Domovinski rat Izdvojeno Kultura

Izložba MGZ „Vojarna ‘Maršal Tito’ u Zagrebu 1991.“ o sukobu Zagrepčana s JNA u Kulturnom centru Travno

Dana 10. listopada u prostoru Kulturnog centra Travno otvorena je izložba „Vojarna ‘Maršal Tito’ u Zagrebu 1991.“ autora Juraja Sekule, kustosa Muzeja grada Zagreba. Izložba je prvi puta postavljena lani u Memorijalnom centru Raketiranja Zagreba 1991./1995., na 20. prosinac, tj. na 30. obljetnicu odlaska Jugoslavenske narodne armije iz „Maršalke“.  

U suradnji Muzeja grada Zagreba koji upravlja spomenutim Memorijalnim centrom i Kulturnog centra Travno, dogovoreno je gostovanje izložbe u novozagrebačkom naselju koje je te 1991. bilo obilježeno događajima oko susjedne vojarne. Za potrebe ove izložbe, po prvi puta nakon više desetljeća za javnost su otvorena teška željezna vrata atomskog skloništa ispod Kulturnog centra Travno. Prostor, koji će sada djelovati kao Galerija Atomsko, otvoren je tako upravo izložbom o „Maršalki“ a njenim posjetiteljima omogućio je priliku da na autentičnoj lokaciji vide fotografije i prisjete se događaja koji su obilježili jesen 1991. u Zagrebu. Sam odabir prostora izlaganja – autentičnog iz ratnog doba, u kombinaciji s fotografijama, uspješno pobuđuje osjećaje i sjećanja iz vremena blokade gradskih vojarni.

Izložba „Vojarna ‘Maršal Tito’ u Zagrebu 1991.“ sastoji se od četiri tematske cjeline, unutar kojih se, fotografijama iz fundusa Muzeja grada Zagreba i fotografijama Vjesnika koje se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu, kronološki prati razvoj odnosa između vojarne „Maršal Tito“ i građana Zagreba. Četiri tematske cjeline koncipirane su prema fazi sukoba između JNA i grada. U prvoj temi pod nazivom „Siječanjska kriza“ na primjeru vojarne „Maršal Tito“  prikazana je atmosfera tijekom prijetnji vojnim udarom. Druga tema „Sukob JNA s građanima i braniteljima Zagreba“ prati eskalaciju rata koja je donijela i prve žrtve u Zagrebu. Dana 2. srpnja 1991. u sukobima građana i Armije ispred vojarne „Maršal Tito“ ubijen je Raveno Čuvalo, kao prva žrtva JNA u Zagrebu.

Ova izložba prva je u nizu projekta „Zagrebačke vojarne ’91.“ kojim će se nastaviti s istraživanjima uloge drugih gradskih vojarni u Domovinskom ratu u Zagrebu. Dolazak na autentičnu lokaciju, među građane koji su te događaje proživjeli, ima za cilj upoznati lokalnu zajednicu s projektom i potaknuti ju na suradnju, na doniranje fotografija i drugih predmeta iz vremena blokade „Maršalke“. Nakon nekoliko izložbi o pojedinim vojarnama i ponovnog gostovanja po kvartovima, projekt će završiti velikom izložbom  o zagrebačkim vojarnama 1991. godine.

Izložbu možete razgledati do 20. prosinca, radnim danom od 14 do 16 sati, ili uz najavu od 10 do 19 sati.

Dodatne informacije: KUC Travno, tel: 6601-626, e-mail: vedrana@kuctravno.hr

O otvaranju izložbe u prosincu 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Domovinski rat u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Janja Sekula