Novosti

Identificirani posmrtni ostaci pet osoba iz Domovinskog rata

Završna identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba nestalih u Domovinskom ratu provedena je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u srijedu, 19. veljače 2020. u  Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Analizom je utvrđeno, a kasnije su obitelji potvrdile nalaze, da se radi o braniteljima nestalima 1991. godine na širem vukovarskom području, Žarku Manjkasu “Crvenkapi” (1967.), Stjepanu Katiću (1952.), Antunu Petričiću (1968.) i Marku Kneževiću (1969.), koji su pronađeni u masovnoj grobnici u naselju Marinci.

Pronađeni su i ostaci Cvite Mihaljević (1913.), civilne osobe koja je nestala 1991. godine u Vukovaru, koja je ekshumirana u Negoslavcima u pojedinačnoj grobnici.

S obzirom na to da su obitelji pet nestalih osoba prihvatile nalaze Zavoda, službeni broj nestalih osoba je 1469, broj zahtjeva za traženjem posmrtnih ostataka je 409, čime je ukupan broj neriješenih slučaja 1871. Od toga je 525 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon identifikacije, ministar hrvatskih branitelja izrazio je zahvalnost obiteljima na povjerenju u institucije i poručio svima koji još uvijek traže svoje najmilije da ne posustaju i ne gube nadu jer je i 29 godina nakon nestanka, predanim djelovanjem nadležnih tijela, moguće pružiti spokoj i nestalim osobama i njihovim obiteljima.

 

IZVOR I FOTO: Hina

O autoru

Administrator