Domovinski rat Na današnji dan Povijest

Hrvatska primljena u zajednicu Ujedinjenih naroda

Na današnji dan 1992. godine Republika Hrvatska postala je članicom Ujedinjenih naroda, a toj su svečanosti u New Yorku prisustvovali predsjednik RH dr. Franjo Tuđman i hrvatsko izalsanstvo.

Čitav je protokol vodio glavni tajnik UN-a Boutros Ghali, dok se predsjednik Tuđman glavnoj skupštini obratio riječima zahvale zbog toga što je članstvom u UN-u dobila i međunarodni legitimitet. U svom je govoru istaknuo i kako je ulaz u glavnu skupštinu UN-a napravljen od bračkoga kamena, jednako kao i skulptura Antuna Augustinčića “Spomenik mira”, koja se nalazi iza palače Ujedinjenih naroda. Osim toga, naglasio je smjernice hrvatske unutarnje i vanjske politike, ističući kako Hrvatska želi biti djelotvoran čimbenik suvremenog međunarodnog poretka koji se izgrađuje na načelima antifašizma i demokracije. Na kraju svoga govora rekao je:

Hrvatska želi biti otvorena za svestranu suradnju sa svim susjednim i drugim zemljama Europe i svijeta. Hrvatska želi biti oslonac mira i stabilnosti međunarodnoga poretka i dostojan član Ujedinjenih naroda.

Osim Hrvatske, isti su dan u UN primljene Slovenija te Bosna i Hercegovina, a nakon svečane sjednice, pred sjedištem UN-a zaviorili su se hrvatski, slovenski i bosanskohercegovački barjak.

ZANIMLJIVOST:

Povodom 5. obljetnice primanja Hrvatske u Ujedinjene narode, 27. listopada 1997. godine u optjecaj je puštena prigodna (već pomalo zaboravljena) kovanica od 25 kn.

 

 

O autoru

Ines Herceg