Novosti

Hitna rezolucija o Šešelju uvrštena na dnevni red Europskog parlamenta

seselj

Na Konferenciji predsjednika Klubova zastupnika u Europskom parlamentu održanoj danas (četvrtak) u Bruxellesu usvojen je prijedlog Kluba Europske pučke stranke…

Na Konferenciji predsjednika Klubova zastupnika u Europskom parlamentu održanoj danas (četvrtak) u Bruxellesu usvojen je prijedlog Kluba Europske pučke stranke, a na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, o uvrštavanju na dnevni red hitne rezolucije ”Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja”.

Cilj ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratno-hušačke retorike optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Europski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritorij drugih država zagovaranjem projekta “Velike Srbije” – uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i suradnje među zemljama u regiji.

Uvrštavanje ovog prijedloga hitne rezolucije na dnevni red Parlamenta izvrstan je politički uspjeh, s obzirom da se na plenarnoj sjednici mogu naći maksimalno tri prijedloga o hitnim rezolucijama.

Danas započinje rad na usuglašavanju teksta rezolucije, a sljedećeg tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 27. studenoga bit će održana rasprava te glasovanje.
Zastupnik Plenković očekuje da će prijedlog rezolucija dobiti podršku većine zastupnika u Europskom parlamentu.

Podsjetimo, da dan pada Vukovara, 18. studenog, Vojislav Šešelj je na stranicama Srpske radikalne stranke čestitao svim srpskim četnicima “oslobođenje Vukovara od ustaških paravojnih jedinica”, kršeći time jedan od uvjeta koji mu je Haški sud postavio – zabranu bavljenja politikom, ali i provocirajući hrvatski narod isticanjem ideologije o “Velikoj Srbiji”.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.