Novosti

Generalica Gordana Garašić dolazi na čelo Vojnog kabineta predsjednice

generalica

Gordana Garašić, prva generalica Hrvatske vojske, dolazi na mjesto pročelnice Vojnog kabineta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Gordana Garašić, prva generalica Hrvatske vojske, dolazi na mjesto pročelnice Vojnog kabineta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Naslijedit će brigadnog generala Ivicu Kindera koji je trenutno u fazi preuzimanja dužnosti ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).

Dolaskom na čelo države Kolinda Grabar Kitarović reformirala je ured na Pantovčaku. Na savjetička i pročelnička mjesta nije imenovala očekivane favorite, čak joj se zamjeralo da manje pažnje posvećuje vojnim pitanjima te su ranije zasebni odjeli, vojska i nacionalna sigurnost, objedinjeni u Ured za obranu i nacionalnu sigurnost na čijem čelu je Josip Buljević. Zanimljivo je da je Predsjednica izabrala ženu koja će joj pomagati u vojnim pitanjima i koordinirati suradnju s oružanim snagama.

Generalica Garašić rođena je 25. svibnja 1970. godine u Zagrebu. Diplomirala je 1994. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a pravosudni ispit položila je 2006. godine. Pohađala je specijalističke tečajeve te stručne seminare namijenjene stjecanju specijalističkih vojnih znanja te pravnih aspekata sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama u SAD-u, Velikoj Britaniji, Austriji, Češkoj i Belgiji.

Karijeru je započela u Ministarstvu unutarnjih poslova 1994. godine te nastavila u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH.

U čin satnice promaknuta je 1997., a u čin bojnice 2000. godine. Četiri godine kasnije napredoovla je u čin pukovnice, a 2011. promaknuta je u čin brigadirke. Privremeni čin generala, zbog potrebe obavljanja dužnosti u Zapovjedništvu ISAF-a u Afganistanu, dodijeljen joj je u travnju 2014. godine, a u redovan čin generala promaknuta je za Dan Hrvatske vojske 28. svibnja 2015. godine.

U nekoliko navrata bila je u NATO-ovoj mirovnoj operaciji u Afganistanu. Prvi put od ožujka do rujna 2010. godine kad je bila na dužnosti načelnice Odjela za Personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu sjever, a tri godine kasnije u ponovno je u Afganistanu, gdje je bila savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF.

Tijekom karijere obnašala je dužnost vojnog savjetnika u Vojnom predstavništvu RH pri NATO-u (2004. – 2008.).

Od lipnja 2012. do lipnja 2013. školovala se u “Dwight E. Eisenhower”, školi za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Nacionalnog obrambenog sveučilišta gdje je stekla zvanje magistra.

Izvor: maxportal.hr

Foto: MORH 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.