Novosti

Doniranjem krvi protiv podjele hrvatske na Sjever i Jug

krv1

Ovom humanitarnom akcijom Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba, kroz potporu splitskom KBC-u želi potaknuti zajedništvo i prijateljstvo Zagreba i Splita, a istovremeno pružiti potporu građanskoj inicijativi Visia Croatica na spašavanju, za Republiku Hrvatsku strateški važnog Imunološkog zavoda.

 Kako je proteklih dana iz KBC-a Split upućen alarmantni javni apel o nedostatku zaliha krvnih pripravaka, hrvatski ratni vojni invalidi (HVIDR-a) Grada Zagreba u dogovoru s Transfuzijskim centrom KBC-a Split organizirali su humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. 

Ovom humanitarnom akcijom Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba, kroz potporu splitskom KBC-u želi potaknuti zajedništvo i prijateljstvo Zagreba i Splita, a istovremeno pružiti potporu građanskoj inicijativi Visia Croatica na spašavanju, za Republiku Hrvatsku strateški važnog Imunološkog zavoda.

Tomasović: ”Krv je tekućina života, hrvatski branitelji su svoju vlastitu krv prolijevali za vrijeme Domovinskog rata, a danas je poklanjaju onim potrebitima”
Podršci Imunološkom zavodu RH, na inicijativu zajednice udruga HVIDRA-e grada Zagreba odazvala se HVIDRA Split kao i udruga ‘Rika Jadro’. Možda ne bi toliko čudno i zanimljivo bilo da se organizacija podrške koju su Zagrepčani inicirali, ne održava u Zagrebu već u Splitu, a na poziv transfuziološkog odjela KBC-a Split.
Naime, Ante Tandara koji je ujedno i predsjednik zajednice udruga HVIDRA-e Zagreb, izrazio je zadovoljstvo odazivom na prigodno darivanje krvi te izrazio potporu u daljnjoj borbi za Imunološki zavod, kao i smirivanje tenzija između sjevera i juga.
– Akciju smo organizirali jer nam je stalo do Imunološkog zavoda i kao HVIDRA grada Zagreba smo željeli organizirati u samom Zavodu. Međutim, Imunološki zavod nema potrebnu dozvolu za rad i nije mogao primiti našu krv, a svakako je organiziran Sabor HVIDRA-e u Kaštelima, smatrali smo kao idealnu priliku da se organizira davanje krvi u našem Splitu – rekao nam je Tandara.

– S ovim smo pokazali naše zajedništvo kao što je bilo u Domovinskom ratu, jer vidimo kako nekim interesnim skupinama i zločestim ljudima odgovara rasulo između hrvatskog naroda. S ovim pokazujemo, kao ratni vojni invalidi iz Zagreba i Splita da smo zajedno u ratu i zajedno u miru – završio je Tandara.

S Tandarom se složio i Mario Tomasović, predsjednik udruge HVIDRA Split, koji je izrazio zabrinutost za Imunološki zavod ali i pohvalio akciju jer kako kaže, ovakve akcije nas zbližavaju, a ne dijele kao što to rade zli ljudi.

”Ovime iskazujemo zajedništvo sjevera i juga”

– Hrvatski branitelji su bili, jesu i ostaju kohezijski i integrativni čimbenik hrvatskog društva, koliko god to nekima smetalo, vjerujem da su u manjini. Obje udruge HVIDRA-e sudjeluju u spašavanju Imunološkog zavoda i želimo da ta vrijedna ustanova ostane u rukama hrvatskih građana jer je strateški bitna ustanova za Republiku Hrvatsku – rekao nam je Tomasović.

– Akcija je također dobrodošla zbog pokušaja dizanja tenzija sjevera države i juga, a koje se nepotrebno stvaraju. Isto tako želimo na ovaj način uputiti ostalima u našem društvu da smo upućeni jedni na druge, kako smo jedni drugima potrebni i ovisni jedni o drugima,

Izvor: http://www.dalmacijanews.hr/
Foto: Foto: Marko Šarić

krv2

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.