Novosti

Donacija opreme SAD-a Republici Hrvatskoj

U ponedjeljak, 6. studenog, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes te zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović nazočili su primopredaji i prezentaciji inženjerijske opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode iz donacije Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj.

Primopredaja je obavljena u vojarni “Croatia”, a donirana oprema bit će raspoređena u postrojbe Oružanih snaga RH, Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske te u Bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu. Radi se o kopaču-utovarivaču i dva teretna motorna vozila te dva sustava za pročišćavanje vode.

Ministar Damir Krstičević istaknuo je da su ove donacije još jedan dokaz odlične suradnje i strateškog partnerstva Republike Hrvatske sa SAD-om.

Ovim važnim donacijama Sjedinjene Američke Države pomažu u jačanju sposobnosti svojih partnera i saveznika za doprinos operacijama potpore miru u svijetu. Osim unaprjeđivanja sposobnosti Hrvatske vojske u UN misiji, strateški parter pružio nam je još jednu vrijednu donaciju – pročišćivač voda koji će poboljšati sposobnosti Hrvatske vojske za pomoć civilnoj zajednici u vrijednosti od milijun dolara, a riječ je o sustavu koji omogućava pročišćavanje vode u bilo kojim uvjetima. – rekao je Krstičević.

Ministar je na kraju je poručio kako Hrvatska iznimno cijeni pomoć SAD-a kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije i operacije te kroz ostale oblike obrambene suradnje.
Veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes također je izrazila zadovoljstvo odnosima SAD-a i Hrvatske: “Moram naglasiti kako je Republika Hrvatska izrazito važan strateški partner SAD-a u regiji, vi ste ključni partner NATO-a u očuvanju mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe. Vjerujem kako će donirana oprema  dugoročno unaprijediti vaše oružane snage, ali i pomoći u suočavanju s prirodnim katastrofama, čemu smo mogli svjedočiti posljednjih mjeseci, i ponosni smo što vam u tome možemo pomoći.”

SAD su dosad kroz donacije i druge oblike potpore za Hrvatsku izdvojile oko 500 milijuna američkih dolara.
Kod ove primporedaje ministar Krstičević i veleposlanica SAD-a Valls Noyes obišli su i novouređeni restoran u vojarni “Croatia”, koji će uvelike doprinijeti podizanju standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga RH.

Izvor teksta i fotografija: Oružane snage Republike Hrvatske

O autoru

Ines Herceg