Na današnji dan

Dan neovisnosti – 8. listopada

danneovisnosti

Gdje je donesena Odluka o neovisnosti i kako je do nje došlo? 

Dana 8. listopada Republika Hrvatska slavi jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti. Naime, tog dana 1991. godine Sabor RH izglasao je odluku kojom raskida sve državno-pravne veze temeljem kojih je s drugim republikama tvorio Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju (SFRJ).

 

Pored toga, donesen je i zaključak kojim su JNA i Republika Srbija proglašeni agresorima na Republiku Hrvatsku.

 

 

Kako je došlo do te odluke?

 

Dana 25. lipnja 1991. Sabor RH je donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH te Povelju o pravima Srba i drugih nacionalnosti u RH. Istu odluku donijela je i Republika Slovenija. Dva dana kasnije JNA je oružanom agresijom započela rat u Sloveniji.

 

Zbog takvog slijeda događaja reagirala je i Europska zajednica tako što je tražila odgodu primjene odluke o nezavisnosti na tri mjeseca zbog što mirnijeg rješavanja krize u Jugoslaviji. Tromjesečni je moratorij na odluku o nezavisnosti Republika Hrvatske i Slovenije donijet 7. srpnja 1991. potpisivanjem Brijunskog sporazuma između hrvatskih, slovenskih, srpskih, saveznih i vojnih predstavnika. Brijunskim sporazumom zatraženo je, između ostalog, mirno rješenje jugoslavenske krize.

Kako je tijekom ljeta 1991. JNA, uz supomoć pobunjenih Srba u Hrvatskoj, intenzivirala vojna djelovanja širom cijelokupnog teritorija Republike Hrvatske, bilo je očito kako od provedbe navedenog sporazuma ništa neće biti.

 

Približavanjem isteka roka moratorija na odluku o nezavisnosti, snage JNA su 7. listopada 1991. raketirale Banske dvore i uže središte grada Zagreba. Meta napada bili su predsjednik RH Franjo Tuđman, Ante Marković i Stjepan Mesić, pošto su taj dan održali sastanak u Banskim dvorima. Pukim slučajem sva trojica su preživjela napade, no taj je teroristički čin bio pokušaj rušenja legalno izabrane vlasti u Hrvatskoj.

 

S obzirom na to da je postojala opasnost o daljnjim terorističkim akcijama od strane JNA, sljedećeg je dana Sabor RH u donio Odluku o neovisnosti u podrumu zgrade INE u Šubićevoj ulici. Ovom povijesnom odlukom, Republika Hrvatska je definitivno raskinula sve veze sa SFRJ, no pred njom su bile krvave borbe protiv agresorske vojske za očuvanje neovisnosti.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.