Novosti

Dan hrvatskih mučenika

I ove godine obilježit će se hrvatski spomendan – Dan hrvatskih mučenika, koji je ustanovila Hrvatska biskupska konferencija. Njegovim se obilježavanjem odaje počast svim hrvatskim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu.

Ove će se godine Dan hrvatskih mučenika obilježiti 8. rujna 2018. godine u Udbini, a misno će slavlje predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Proslavi spomendana prethodit će trodnevnica od 5. do 7. rujna, koja će se služiti u 18:30.

Središnja svečanost započet će 8. rujna, križnim putem s Krbavskog polja u 8:45, a nastavit će se euharistijskim slavljem u Crkvi hrvatskih mučenika, s početkom u 10:30.

Svi oni koji će se pridružiti obilježavanju spomendana u Udbini, u Crkvi hrvatskih mučenika moći će vidjeti i oltarni reljef “Slava hrvatskih mučenika” hrvatskog akademskog kipara Kuzme Kovačića, isklesan od bračkog kamena te dovršen 2015. godine. Reljef prikazuje tri događaja koja su se kroz povijest utkala u identitet hrvatskog naroda, opisana glagoljičnim pismom. Jedan je posvećen tragediji Bleiburga opisom: “Tada počeše cviliti mnoge udove i mnogi drugi”, drugi govori o bitki na Krbavskom polju: “Turci nalegoše na jazik hrvatski“, a treći o Vukovaru: “Tada padoše snažni vitezovi i slavni borci.“

Nakon euharistijskog slavlja, u 13:45 blagoslovit će se nabožni predmeti u crkvi, dok će se u 14:00 održati koncert duhovnih i domoljubnih pjesama (tamburaški sastav i zbor sestara milosrdnica iz Zagreba). Na kraju će se u 18:30 služiti još jedna sveta misa.

 

O autoru

Ines Herceg