Novosti

Branitelje u Savskoj posjetili članovi “Hrvatske uzdanice” te kardinal Bozanić

bozanic

Jučer je hrvatske branitelje i stopostotne vojne invalide Domovinskog rata u šatoru u Savskoj 66 posjetilo pedesetak članova udruge «Hrvatska uzdanica», a danas ih je posjetio i kardinal Josip Bozanić.

Jučer je hrvatske branitelje i stopostotne vojne invalide Domovinskog rata u šatoru u Savskoj 66 posjetilo pedesetak članova udruge «Hrvatska uzdanica» iz Zagreba, koja vuče korijenje iz Australije gdje je više od pedeset godina djelovala pod imenom «Hrvatska mladež Uzdanica».

Većina članova Udruge su hrvatski povratnici iz Australije. «Uzdanica» je bila jedna od najaktivnijih hrvatskih državotvornih organizacija izvan Hrvatske, a jedan dio članova te organizacije došao je 1991. iz Australije da bi se kao branitelji na prvim crtama bojišnice borili protiv agresora.

Povod za dolazak članova «Uzdanice» u Savsku 66 bio je prigodni božićni poklon koji su hrvatskim braniteljima poslali članovi i prijatelji iz Sydneya. U ime «Uzdanice» Đuru Glogoškog i brojne članove te udruge pozdravio je predsjednik dr. Ivan Radić i izrazio punu potporu braniteljskom prosvjedu naglasivši kako je uvjeren da će, uz potporu hrvatskog naroda, branitelji izdržati sve do postizanja svih njihovih ciljeva.

Ivo Butković, jedan od osnivača «Uzdanice» u Australiji prenio je poruke i pozdrave Hrvata iz Sydneya i cijele Australije. U kratkoj poruci koju je u ime Hrvata Australije poslao član «Uzdanice» iz Sydneya Ante Gavran, naglašeno je da su Hrvati u Australiji 100 % uz hrvatske branitelje, te da očekuju kako će sadašnji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović tijekom predsjedničkih izbora dobiti jasnu poruku da hrvatski narod u domovini i iseljeništvu ne prihvaća njegov put za Hrvatsku, koji je krivi.

Butković je zatim Đuri Glogoškom uručio i omotnicu s božićnom čestitkom hrvatskim braniteljima, a u omotnici je bilo i petnaest tisuća kuna kao skromni dar potpore prosvjedu hrvatskih domoljuba koji su dali svoje dijelove tijela da bi Hrvatska danas bila slobodna i samostalna država. «Uzdanica» je također sve branitelje koji su danas bili u Savskoj počastila s ručkom.

Đuro Glogoški se zahvalio članovima «Uzdanice» i Hrvatima u Australiji ne samo za pomoć nego i snažnu moralnu potporu koju Hrvati diljem svijeta iskazuju hrvatskim braniteljima u Savskoj 66. Nismo mislili da ćemo imati tako snažnu potporu hrvatskog naroda, rekao je Glogoški. Zatim je istaknuo kako cijela domovina i dijaspora živi za jednu adresu – Savska 66. Dodao je kako je došao trenutak da mi branitelji kažemo – dosta je. Našim prosvjedom mi se ne borimo isključivo za naše osobne interese. Naš primarni cilj je obrana hrvatskih nacionalnih interesa, koji su danas jako ugroženi naglasio je Glogoški.

Glogoški se osvrnuo i na teško ocrnjivanje hrvatskih branitelja od strane Marka Rakara, člana Izbornog stožera Ive Josipovića. Đuro Glogoški je nazočne također upozorio kako vlast ponovno želi izigrati branitelji. Izvijestio je da im je na prekjučerašnjem sastanku u Zaboku, gdje se razgovaralo o bolnici za branitelje, rečeno – «napustite Savsku, idite doma i sve će biti riješeno». Glogoški je na taj pokušaj prevare hrvatskih branitelja odgovorio «kako je cijela Hrvatska naš dom».

Na ovom susretu, koji pokazuje i daljnu potrebu održavanja zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske, nazočan je bio i Ante Deur, predsjednik Zbora udruga hrvatskih gardijskih postrojbi. Jučer su u isto vrijeme hrvatske branitelje došli posjetiti i izraziti svoju bezrezervnu potporu i branitelji s otoka Raba.

Posjet kardinala Bozanića

Danas, 66. dan prosvjeda, šator je uslijed Badnjaka i Božića došao posjetiti kardinal Josip Bozanić. Braniteljima i invalidima Domovinskog rata kardinal je poručio da je crkva tu i da želi biti od pomoći. “Ako nalazite načina kako crkva može još više, crkva će pomoći u okviru svojih mogućnosti. Tu smo i spremni smo ako je potrebno i na posredovanje”, istaknuo je nadbiskup Bozanić.

Naglasio je da je htio posjetiti baš danas na Badnjak kako bi posvjedočio zajedništvo te istaknuo da je crkva u Hrvatskoj s njima. Prenijevši pozdrave svih biskupa istaknuo je “da oni suosjećaju s braniteljima te da duboko osjećaju njihova pitanja koja su puno šira i dublja od same određene materijalne pomoći”.

“Vi ste živi svjedoci onoga što je hrvatski narod želio na početku zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća, a želio je Hrvatsku, slobodnu i samostalnu. Hrvatsku na vrijednostima koje poštuje i želi naš narod, i vi ste živi svjedoci koji danas na to u prvom redu ukazujete”, rekao je te dodao: “Vaša služba je neizmjerno važna u ovom povijesnom trenutku naše hrvatske domovine”.

Nadbiskup Bozanić je blagoslovio branitelje i predvodio prigodnu molitvu te im uručio prigodne darove.

Što je Bozanić još rekao braniteljima možete poslušati na kratkoj snimci.

Izvor: narod.hr/braniteljski.hr

uzdanica

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.