Novosti

Akcija “Biciklom za Vukovar”

Svake godine 18. studenoga obilježava se godišnjica žrtve Vukovara. Grada Heroja. Tim povodom, Akcija “Biciklom za Vukovar” svake godine poziva sve zainteresirane pojedince da se odvaže i postanu sudionici ove dragovoljne akcije!

O AKCIJI:
Akcija je započela u zimu 2012. spontano i iz srca, kao osobno putovanje 7 prijatelja u potrazi za nečim što nisu mogli izraziti riječima. Sjeli su na svoje bicikle i bez posebnog plana, zaputili se prema Vukovaru. Potaknuti osobito pozitivnim životnim iskustvom toga putovanja i u želji da ga omoguće i drugim ljudima, uspostavljena je tradicija koja se održava svake godine i otvorena je za sve pozitivne pojedince. Svakom godinom akcija raste i postaje organiziranija no i dalje je zadržava svoj neprofitan i dragovoljan karakter kao dio svog identiteta.

SMJEŠTAJ, HRANA i POVRATAK:
Za sudionike akcije, organiziran je besplatni smještaj (u dvoranama, društvenim domovima i školama) kao i besplatni povratak autobusom za Zagreb (uključujući i bicikle). Sudionike očekuje četverodnevno zajedničko putovanje biciklom, međusobno, druženje i obilazak znamenitih lokacija. Akcija je potpuno besplatna i organizira se uz dobru volju biciklista sudionika, kao i velikodušnu potporu općina, obrazovnih ustanova, udruga, kulturnih društava itd. Hrana će na pojedinim točkama puta također biti osigurana no u pravilu sudionici si sami osiguravaju dodatne obroke na brojnim zaustavljanjima u mjestima koje prolazimo putem.

Više o samom rasporedu biciklijade i načinu prijave pročitajte na linku.
Ove godine održava se 8. po redu akcija, a započeti će 14. studenog polaskom iz Zagreba, te se 18. studenog dolazi u Vukovar i sudjeluje u koloni sjećanja nakon čega je u večernjim satima organiziran povratak autobusom za Zagreb (uz transport bicikla).
Uoči početka ovogodišnje akcije, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba organizirana je tribina “Pad Vukovara – neispričana priča” koja je održana 10. studenog u hotelu International u Zagrebu. Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Darinka Jug otvorila je tribinu u sklopu ovogodišnje 8. humanitarno-sportske manifestacije Biciklom za Vukovar, što se održava od 14. do 18. studenog 2019. Na tribini su gostovali vukovarska liječnica dr. Mirjana Semenić Rutko, Vilim Karlović – jedan od sedmorice preživjelih sa stratišta Ovčara i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. U razgovoru su osvijetljene okolnosti okupacije Vukovara kroz osobne sudbine ovo troje istaknutih pojedinaca te su predstavljene današnje prespektive vukovarskog prosperiteta, a koje se najčešće promatra kroz prizmu žrtve.

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.