Udruge

24. obljetnica mučeničke smrti vlč. Ivana Burika

burik24obljetnica

Memorijalna utrka Vukovar-Tovarnik u spomen vlč. Ivanu Buriku i svim mučenicima Crkve u Hrvata u četvrtak, 8. listopada. 

Dana 8. listopada 2015. godine obilježavamo 24. obljetnicu mučeničke smrti vlč. Ivana Burika, isti dan kad slavimo i Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika, zajedno s Maraton klubom Hrvatski sokol Osijek već sedmu godinu zaredom organizira utrku koja je posvećena vlč. Ivanu Buriku i svim mučenicima Crkve u Hrvata.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović preuzela je pokroviteljstvo nad ovogodišnjoj memorijalnoj utrci Vukovar – Tovarnik, koja se tradicionalno održava u spomen i sjećanje na velečasnog gospodina Ivana Burika, mučenika Domovinskog rata i svih mučenika Crkve u Hrvata.

Obilježavanje će započeti u četvrtak u 10:00 sati u Vukovaru na ušću rijeke Vuke u Dunav molitvom ispred križa „Žrtvama za slobodnu Hrvatsku“. Start utrke je u 10:20 sati na vukovarskom mostu Jean-Michel Nicolier.

Cilj je u Tovarniku na groblju Sv. Križa oko 13:40 sati, a tada će uslijediti polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba svećenika Ivana Burika. 

U tovarničkoj župnoj crkvi Sv. Mateja, apostola i evanđeliste u 18:00 sati služit će se misa zadušnica za vlč. Ivana Burika. 

Dokumentarni film o velečasnom Buriku možete pogledati na web stranici Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, gdje se nalazi i njegova biografija. 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.