Domovinski rat Na današnji dan

17. kolovoza 1991.: Okupirani Okučani

Na današnji dan 1991. godine srpski su pobunjenici, uz iznimno veliku pomoć Jugoslavenske narodne armije, uspjeli u naumu okupacije Okučana.

Pobuna srpskog stanovništva trajala je već gotovo godinu dana diljem Hrvatske, a slična je situacija bila i u Okučanima. Nakon što su pripadnici specijalnih jedinica policije uspjeli svladati pobunjeno stanovništvo i 17. kolovoza 1991. godine slomiti njihov otpor, u pomoć su pristigle snage JNA, koje su svojim djelovanjem otvoreno stale na stranu srpskih pobunjenika.

Naime, unatoč slamanju otpora, JNA je snagama 265. mehanizirane brigade 32. korpusa, koje su pristigle su iz Bjelovara, napale pripadnike specijalne policije, a ubrzo im se pridružila i ispomoć iz BiH – oklopni bataljun 329. oklopne brigade 5. korpusa.

Usporedno s djelovanjem snaga JNA, pobunjeni Srbi izvršili su napad na policijsku stanicu u Staroj Gradiški te branitelje na položaju kod kanala Strug-Nova Sava. Posljedično su se hrvatske snage povukle prema Novom Varošu, a JNA je postigla svoje ciljeve – okupaciju Okučana, koji će poslužiti kao tampon-zona te uspostavljanje mostobrana kod Stare Gradiške, preko kojeg će se moći uvesti svježe snage.

Ovi uspjesi dali su vjetar u leđa agresorskoj vojski, koja je potom krenula u okupaciju daljnjeg prostora zapadne Slavonije s ciljem spajanja snaga 5. banjalučkog korpusa i 32. varaždinskog korpusa. Ove su proboje u teškim borbama i s velikim gubicima donekle uspijevali zaustaviti hrvatski branitelji, pripadnici specijalne policije te pripadnici 1. i 3. gardijske brigade.

Ipak, daleko moćniji agresor već 19. kolovoza izbija na područje Pakraca, Daruvara, Grubišnog Polja i Novske, okupirajući time cjelokupan prostor zapadne Slavonije. Situacija se na bojištu zapadne Slavonije mijenja tek preustrojem obrane početkom listopada i imenovanjem pukovnika Rudija Stipčića za zapovjednika Operativne grupe Posavina. Pod njegovim je vodstvom OG Posavina trima uspješnim operacijama – “Orkan-91”, “Otkos-10″ i Papuk-91”, uspjela osloboditi 2200 četvornih kilometara okupiranog teritorija Republike Hrvatske, čime su uspješno završene prve akcije oslobađanja okupiranog teritorija Hrvatske.

O autoru

Ines Herceg