Novosti

11. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske

17. travnja 2018. godine u vojarni “Kralj Zvonimir” obilježit će se 11. obljetnica ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Najveću taktičku postrojbu Hrvatske kopnene vojske čine 3 mehanizirane bojne, motorizirana bojna, 4 satnije, topničko-raketna i inženjerijska bojna te bojna PZO. U spomen na legendarne postrojbe koje su u obrani Domovine dale značajan doprinos, mehanizirane bojne nose nazive “Tigrova”, “Gromova” i “Pauka”, dok motorizirana bojna nosi naziv “Vukova”. Dužnost zapovijedanja Gardijskom mehaniziranom brigadom obnaša brigadni general Tihomir Kundid.

Program obilježavanja obljetnice započet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje te će se nastaviti služenjem svete mise koju će predvoditi vojni kapelan fra Božo Ančić.

Osim toga, održat će se i Dan otvorenih vrata u vojarni “Kralj Zvonimir” u Kninu, na kojem će zainteresirani posjetitelji moći razgledati izložen Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme te borbena oklopna vozila koja se nalaze u sastavu brigade.

Cjelokupan program obilježavanja pogledajte u nastavku:

  • do 10:25 – dolazak najviših uzvanika u Zapovjedništvo Gmbr
  • 10:30 – polaganje vijenaca kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja ’95” (Trg Ante Starčevića, Knin)
  • 11:00 – sveta misa u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta
  • 12:00 – središnja svečanost u vojarni “Kralj Zvonimir”

– 09:00 do 15:00 – dan otvorenih vrata u vojarni “Kralj Zvonimir” (Matijaševa 2, Knin).

Osoba za kontakt je časnik za odnose s javnošću Gardijske mehanizirane brigade, pukovnik Zoran Smoljo: 022/617-604, 098/992-6901.

FOTO: Oružane snage RH

IZVOR: Ministarstvo obrane RH

O autoru

Ines Herceg