Novosti

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi reagirao na otvaranje Doma hrvatskih veterana: Zašto oporba šuti?!

braniteljiotvorilidom

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi na čelu sa Antom Deurom reagirao je na otvaranje Doma hrvatskih veterana u Lipiku.

Otvaranje Doma hrvatskih veterana u Lipiku još je jedan od načina na koji političari manipuliraju hrvatskim braniteljima u svrhu promicanja svojih interesa, a u ovom slučaju konkretno u svrhu promicanja predsjedničke kampanje Ive Josipovića.

Pitamo se trebamo li biti toliko naivni pa vjerovati da se veteranski centar slučajno otvara u ovom periodu te da je slučajnost da ga otvara jedan od predsjedničkih kandidata? Dok se s jedne strane manipulira hrvatskim braniteljima u svrhu političke kampanje, s druge strane u javnosti se opet pokazuje kako se braniteljima nešto daje te kako se o njima vodi briga implicirajući da je braniteljska populacija ta koja je povlaštena i o kojoj država najviše skrbi.

Međutim, što se doista krije iza otvaranja veteranskog centra može se iščitati iz službene izjave Ministarstva branitelja:

„Dom hrvatskih veterana zamišljen je kao smještajno-rehabilitacijska ustanova u kojoj će hrvatski branitelji, povratnici iz mirovnih misija, stradali pirotehničari, civilne žrtve rata, kao i ostale osobe za koje se utvrdi potreba za korištenje usluga centra boraviti trajno ili privremeno, ovisno o zdravstvenom stanju i socioekonomskoj situaciji.“

Jasno je vidljivo da to nije veteranski centar osmišljen samo za branitelje, već je socijalna ustanova čija su vrata otvorena svima lošeg financijskog statusa. Jedino po čemu je ovaj dom braniteljski je to što ga Ministarstvo branitelja provodi kao svoj projekt, stoga se pitamo u čijem je interesu i tko želi javnosti prezentira da je ovaj dom još jedna od povlastica hrvatskih branitelja?

Otvaranje veteranskog centra u prisustvu političara, a bez nazočnosti hrvatskih branitelja i ratnih stradalnika, još jednom potvrđuje izjavu Predraga Matića da on nije ministar branitelja, nego ministar Vlade Republike Hrvatske. Ministar koji je u službi politike, a ne u službi svojih korisnika, nije ministar kakvog hrvatski branitelji trebaju. Zato moraju sami djelovati.

Tako su 6. prosinca ove godine hrvatski branitelji sami otvorili vlastiti centar na dostojanstven način kakav i priliči otvaranju projekta od ovolikog značenja za hrvatske branitelje pa i za hrvatsko društvo. Taj prvi hrvatski veteranski centar otvorio je Eugen Pokorni, 100%-tni HRVI I. skupine, bojnik u miru i pripadnik 111. brigade. Ovim činom branitelji su pokazali ministru Matiću što misle o njegovoj političkoj farsi i o tome što centar osniva s predsjedničkim kandidatom za vrijeme predizborne kampanje.

Pored toga, iz Ministarstva branitelja najavljuju da se do 2020. planira sagraditi još najmanje četiri takva doma, ukupno vrijedna 20 milijuna eura. Financirali bi se iz EU fondova, a u njihovoj gradnji i radu koristit će se lipička iskustva. O kojem to projektu financiranja iz EU fondova govori ministar Matić kada znamo da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom branitelja prema EU kreiralo Operativni program Konkurentnost i kohezija za period 2014.-2020. gdje se ne spominju veteranski centri ovoga tipa.

Ministar manipulira javnošću govoreći da će preko veteranskih centara biti pružena potpora, zdravstvena i psihosocijalna skrb hrvatskim braniteljima, dok s druge strane potpisuje dokumente koji odlaze prema EU fondovima i u kojima se predlaže osnivanje veteranskih dnevnih centara (eng, Community -based service), što znači da se skrb bazira na minimalnoj dnevnoj pomoći važnoj za preživljavanje (umij se, operi se, pojedi). Ti centri zamišljeni su kao socijalne usluge u lokalnoj zajednici, a koji su izvan sustava cjelovite veteransko-zdravstvene administracije i infrastrukture.

U istom tom dokumentu Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kojemu je na čelu potpredsjednik vlade i ministar prof. dr. Branko Grčić, Domovinski rat naziva građanskim i rušilačkim te se nigdje ne definira jasno tko je bio žrtva, a tko agresor, niti se može razaznati da je Domovinski rat bio odgovor na velikosrpsku agresiju.
Ovo je samo jedan od primjera manipulacije vladajućih prema hrvatskim braniteljima, no s druge strane, teško je shvatiti i oporbenu šutnju. Oporbene stranke, koje će provoditi ovaj plan ako i kada dođu na vlast, ni na jedan način nisu reagirale i iskazale svoje neslaganje s njim. Pitamo se je li njihova šutnja iskaz slaganja s izjednačavanjem žrtve i agresora, izbacivanjem hrvatskih ratnih vojnih invalida iz investicijskih prioriteta i usmjeravanjem sredstava za stambeno zbrinjavanje srpskih izbjeglica i povratnika među kojima ima i aktivnih sudionika agresije na Republiku Hrvatsku? Operativnim programom Konkurentnost i kohezija za period 2014.-2020 predviđa se ulaganje od 7 milijardi eura.

Opisana situacija idealan je prikaz kako Ministarstvo branitelja isključuje hrvatske branitelje iz značajnih programa istovremeno stvarajući sliku u medijima da se za branitelje radi konstantno i kvalitetno te da su oni zapravo povlaštena skupina u Hrvatskoj čime se izazivaju negativne reakcije ostalih građana. Međutim, prikazana analiza najbolje pokazuje kako nešto što na prvu ruku izgleda kao veliko humanitarno djelo i nešto od neizmjerne važnosti za hrvatske branitelje, u konačnici ispada tek površno razrađen projekt neprimjeren za stvarni cilj, a to je povećanje kvalitete života hrvatskih branitelja. Za ostvarenje tog cilja potrebno je znatno više od pomoći braniteljima u svakodnevnim aktivnostima neophodnima za život: umivanje, pranje, odijevanje i hranjenje.

Braniteljima je potrebno pružiti psihosocijalnu podršku i potpunu zdravstvenu skrb, posebno kad znamo da je tijekom Domovinskog rata i od njegovih posljedica umrlo preko 25.000 hrvatskih branitelja pri čemu je prosječni životni vijek tek 51 godinu za razliku od 74 godine, što je prosječni životni vijek Hrvata. Pomoć pri izvršavanju osnovnih aktivnosti zasigurno neće značajno utjecati na tu brojku.

Hrvatski se branitelji u javnosti najčešće doživljavaju skeptičnima i nepovjerljivima prema Ministarstvu branitelja i Vladi, dok se potonji hvale svojim velikim djelima. Prikazani podaci dokaz su tome da branitelji nisu bez razloga skeptični, već da vladajući dugi niz godina u javnosti uspješno maskiraju vlastite postupke i ciljeve te stvaraju sliku o Ministarstvu branitelja kao instituciji koja se bori i djeluje za branitelje, no stvarna situacija nešto je složenija i, nažalost, pesimističnija.

braniteljiotvorilidom1braniteljiotvorilidom2

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.