Novosti

Zagreb je dobio novi spomenik Franji Tuđmanu

U ponedjeljak 3. prosinca postavljen je novi spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu. Spomenik je postavljen u Ulici Hrvatske bratske zajednice, između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Gradskog poglavarstva.

Prema raspisanom natječaju, autor spomenika je višestruko priznat i nagrađivan hrvatski kipar, Kuzma Kovačić. Kovačić iza sebe ima zavidnu kolekciju vlastitih radova, preko sedamdeset samostalnih izložbi te preko stotinu spomenika i kiparskih djela postavljenih diljem Hrvatske među kojima je i spomenik Franji Tuđmanu u Škabrnji. Također, Kovačić je i oblikovao kovani novac Republike Hrvatske – kune i lipe.

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu, prvi put je javnosti predstavljen u ljevaonici Ujević. Pri posjeti, gradonačelnik Grada Zagreba je istaknuo kako je “predsjednik Tuđman bio na čelu pokreta koji je najjasnije izrazio ideju neovisne i samostalne Hrvatske, bio je na čelu države kada je međunarodno priznata i bio je na čelu zemlje kada je postala teritorijalno cjelovita. Da nije bilo predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja, danas ne bi bilo niti moderne Hrvatske.”

Brončani kip visok čak 4,20m sa kamenitim postoljem od 1,45m je postavljen na mjesto piramide autora Branka Silađina “Granit koji pamti”. Gledat će na budući spomenik Domovini te tako predstavljati jednu cjelinu prvog hrvatskog predsjednika, koji je uvelike doprinio hrvatskoj nezavisnosti i slobodi, i njegovog djela – Domovine. Inače, na dan kad je postavljen kip, Franjo Tuđman je 1996. godine posjetio okupirani Vukovar navješćujući skoru (re)integraciju i vraćajući nadu hrvatskom puku.

Kip će biti svečano otkriven u ponedjeljak 10. prosinca 2018.

O autoru

Ines Herceg