Novosti Udruge

Udrugama iz Domovinskog rata dodijeljeni ugovori namijenjeni podizanju kvalitete života branitelja

Predstavnicima 17 udruga iz Domovinskog rata u petak su, 22. veljače,  na svečanosti u Ministarstvu hrvatskih branitelja, uručeni gotovo 30 milijuna kuna vrijedni ugovori kojima se, uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda (ESF), želi povećati socijalna uključenost i kvaliteta življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata

To je prvi poziv sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 40,5 milijuna kuna, a namijenjen je isključivo udrugama iz Domovinskog rata, rečeno je na svečanosti na kojoj su se uz predstavnike udruga okupili ministar Tomo Medved, predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Projektom “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata” želi se povećati socijalna uključenost i unaprijediti kvaliteta življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz unaprjeđenje i pružanje izvaninstitucionalnih usluga koja će se temeljiti na suradnji s udrugama iz Domovinskog rata.

Vrijednosti današnjih ugovora od 29,3 milijuna kuna koji su potpisani sa 17 udruga iz Domovinskog rata iz cijele Hrvatske, od Vukovara do Ploča, pokazuje snažnu ulogu Ministarstva u okupljanju i podizanju njihovih kapaciteta,

rekao je Medved. Inicijator projekta je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a provode ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, dok Ministarstvo rada i mirovinskog sustava obnaša funkciju upravljačkog tijela. Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjelovalo je u postupku ocjenjivanja projektnih prijedloga koji je provodila Zaklada.

Iako Ministarstvo hrvatskih branitelja nije u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, Medved je kazao da su osigurali sve preduvjete za pokretanje i uspješnu provedbu poziva. Usmjerili su se pritom na pružanje usluga u zajednici jer su svjesni snage koju su hrvatski branitelji uvijek spremni pokazati kad je potrebno pružiti pomoć prijateljima u potrebi.

Najavio je da će s pozivom nastaviti i dalje za sve udruge iz Domovinskog rata koje se nisu stigle prijaviti kako bi osigurali podršku još većem broju branitelja i stradalnika u potrebi.  Ministarstvo će uz pomoć EU fondova, dodao je ministar, razvijati i druga područja skrbi za braniteljsku populaciju – od uspostave veteranskih centara i digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata do programa za psihosocijalno osnaživanje, samozapošljavanje, razvoj društvenog poduzetništva branitelja i unaprijeđenja pružanja usluga i ostvarivanja prava korisnika.

Predstavnik udruge “Ajkula” Pero Prpić zahvalio se u ime potpisnika i korisnika.

„Gotovo 30 milijuna kuna bit će utrošeni za bolji život svih nas, posebno onih koji su stvarali našu domovinu”,

rekao je Prpić.

Državna tajnica ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić rekla je da je danas veliki dan jer je to prvi natječaj ESF koji je usmjeren prema udrugama proizašlima iz Domovinskog rata. Ugovorima se žele prevladati zdravstvenih i psihosocijalnih poteškoća članova obitelji i branitelja i braniteljica kojima je potrebna takva pomoć.

 

O autoru

Ivana Njavro

Rođena 25.09.1989.u Metkoviću, prvostupnica je filozofije i magistrica povijesti. Voli pse, kavu i psihološke trilere. Od 2014. djeluje na portalu kao novinarka i spisateljica članaka povijesne tematike. U rujnu 2018. postaje urednica portala braniteljski.hr.