Novosti

U Varaždinu obilježena 28. godišnjica osnutka “Puma”

U Varaždinu je 21. prosinca 2020. obilježena 28. godišnjice 7. gardijske brigade Puma i Dan 2. mehanizirane bojne Puma, a obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade.

Obljetnici su nazočili i izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj te izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Obilježavanje obljetnice počelo je u crkvi Dobrog Pastira misom zadušnicom za sve poginule pripadnike Puma koju je predvodio velečasni Ivica Cujzek, nakon čega su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u kapelici sv. Jurja u krugu vojarne. Vijence su položili članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

Tom prigodom ministar Medved naglasio je da se danas posebno iskazuje zahvala i poštovanje obiteljima 91 poginulog pripadnika Puma i jednog nestalog: Zahvalu i poštovanje upućujemo i obiteljima umrlih pripadnika Puma, svim ranjenima i bolesnima. Bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo okovani pandemijom, iskazujemo i na ovakav primjeren način poštovanja prema ljudima koji su dali nemjerljiv doprinos.

Nazočnima se obratio i ministar obrane RH Mario Banožić: Hrvatska vojska ima tri osnovne zadaće, razvoj i obuka hrvatskog vojnika, sudjelovanje u mirovnim operacijama i misijama i treće potporu civilnim institucijama. S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, danas je najizraženija upravo ta potpora, ali osim u ovakvim teškim trenucima, Hrvatska vojska se uvijek uključivala u društvene procese i to je ono što građani u mirnodopsko doba najviše i cijene.

Predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Robert Puja rekao je da se članovi svakodnevno susreću s obiteljima poginulih i obilaze njihove grobove te je izrazio nadu da će se saznati i istina o sudbini nestalog Miroslava Harče.

Sedma gardijska brigada ustrojena je 23. prosinca 1992., na ratištu je provela 840 dana, a u njezinim je redovima bilo oko 4.500 pripadnika. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, a najviše se pamti po oslobađanju Knina 5. kolovoza 1995., u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena.

Sljednici te brigade iz Domovinskog rata su pripadnici 2. mehanizirane bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske koji s ponosom nose ime Puma, a u vojarnu u Varaždinu vratili prije dvije godine.

IZVOR I FOTO – Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Administrator