Novosti

U Našicama obilježena 28. obljetnica 5. gardijske brigade “Sokolovi”

U vojarni “132. brigade HV” u Našicama je u ponedjeljak, 5. listopada 2020. godine svečanim postrojavanjem pripadnika 1. oklopno mehanizirane bojne Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, obilježena 28. godišnjica 5. gardijske brigade Sokolovi.

Ministar obrane Mario Banožić ovom je prigodom čestitao 28. obljetnicu 5. gardijske brigade Sokolovi, koja je osnovana u listopadu 1992. godine.

Poštovane obitelji poginulih i umrlih, poštovani pripadnici 5. gardijske brigade, dragi Sokolovi, čestitam vam 28. obljetnicu osnutka ove legendarne brigade Hrvatske vojske. Bili ste među prvima koji su se hrabro odazvali pozivu i stali u obranu naše domovine. Bili ste udarna snaga u svim ključnim operacijama u Domovinskom ratu, bili ste i ostali naš ponos i velika vrijednost! Danas se s ponosom sjećamo tih povijesnih trenutaka koji su dokaz kako zajedno možemo ostvariti velike pobjede i postići velike ciljeve. Ponosan sam što tradiciju slavnih Sokolova danas nastavljaju novi naraštaji Hrvatske vojske. I to je način na koji čuvamo uspomenu na naše heroje. Hvala vam za sve što ste učinili za našu Hrvatsku! Čestitam vam dvadeset i osmi rođendan!

Mario Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske


Pripadnicima Sokolova čestitku je uputio i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić poručivši: Današnja Hrvatska vojska nositelj je tradicije i vrijednosti koje su nas krasile u Domovinskom ratu. Zato moramo čuvati uspomenu na te dane imenovanjem naših manevarskih bojni imenima gardijskih postrojbi, kao što vi nosite ime 5. gardijske brigade ‘Sokolovi’, neka vam to bude ponos!

Pohvalivši nagrađene i pohvaljene zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić pripadnicima bojne poručio je kako oni trebaju biti čuvari tradicije i nasljedstva te ne smiju dopustiti da se zaborave sve bitke 5. gardijske brigade, kao ni njezini pripadnici, napose poginuli i nestali čija su imena utkana u temelje 5. gardijske brigade.

Nakon svečanog postrojavanja, održana je i sveta misa, a kod spomenika poginulim Sokolovima u vojarni 5. gardijske brigade “Sokolovi” u Vinkovcima vijenac su položili i predstavnici Udruge 5. gardijske brigade “Sokolovi”.

Brigada je tijekom Domovinskog rata prošla gotovo sva bojišta, a kroz brigadu je prošlo preko 7000 pripadnika. Poginulo je 89 pripadnika, a više od 300 ih je ranjeno. Tradiciju legendarnih Sokolova slijedi 1. oklopno mehanizirana bojna Sokolovi, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koja je smještena u Našicama.

IZVOR I FOTO – MORH

O autoru

Administrator