Novosti

U Krapini svečano obilježena 25. obljetnica operacije “Oluja”

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana Hrvatskih branitelja te 25. godišnjice Vojno redarstvene operacije „Oluja“, za Krapinsko-zagorsku županiju tradicionalno je održana ove nedjelje, 2. kolovoza 2020. godine u Krapini u organizaciji udruge ratnih veterana zagorskih „Tigrova“, „Gromova“ i „Puma“, uz pokroviteljstvo i potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine, te sudjelovanje svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Posebno je svečano bilo na odavanju počasti poginulim i umrlim braniteljima na gradskom groblju, kao i podno Starog grada gdje je održan središnji dio svečanosti. Kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, u Krapini je bio i stožerni general Josip Lucić.

Zagorje, kao kraj koji nije bio neposredno izložen ratu, dao je izuzetan doprinos, jer su zagorski policajci, specijalci, pripadnici garde i vojske prošli sva ratišta i dali izuzetno mnogo u borbi za našu Hrvatsku i stoga im treba iskazati zahvalnost, rekao je general Lucić. –

Više od 11 tisuća ljudi iz Krapisnko-zagorske županije sudjelovalo je Domovinskom ratu i nema ratišta u Hrvatskoj na kojem Zagorci nisu bili, istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, naglasivši kako je ovo prigoda kada se s posebnim pijetetom treba prisjetiti i 166 Zagoraca poginulih u borbama, ali i drugim raznim događanjima na ratištima diljem Hrvatske.

Iako je bilo najavljeno da će ovogodišnja proslava biti održana u perivoju Janka Draškovića, u Krapini, gdje će se uz potporu ministarstva hrvatskih branitelja urediti Spomen obilježje za sve Zagorce poginule u Domovinskom ratu, to se nije dogodilo, iako su sredstva osigurana i radovi započeli.  Prema riječima gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića, u samom početku radova u zemlji je pronađena keramika, za koju se vjeruje da datira iz 13. ili 14. stoljeća, tako da sada konzervatori i arheolozi trebaju odraditi svoj dio posla, a potom će se vidjeti kako će se i kada nastaviti radovi na uređenju Spomen obilježja.

 

IZVOR I FOTO – Radio Kaj

O autoru

Administrator