Novosti

FOTO Pitamo se: U čiju nadležnost spada Ivica Babić?

babic2

U nastavku teksta donosimo vam priču o Ivici Babiću, hrabrom hrvatskom branitelju koji je nakon pet godina žrtvovanih za obranu Republike Hrvatske i sveukupno 11 godina radnog staža kao policajac u MUP-u, ostao bez svih primanja i dobio otkaz zbog neadekvatnog obrazovanja.

U nastavku teksta donosimo vam priču o Ivici Babiću, hrabrom hrvatskom branitelju koji je nakon pet godina žrtvovanih za obranu Republike Hrvatske i sveukupno 11 godina radnog staža kao policajac u MUP-u, ostao bez svih primanja i dobio otkaz zbog neadekvatnog obrazovanja.

Ivica Babić nakon 5 godina žrtvovanih za obranu Republike Hrvatske i sveukupno 11 godina radnog staža kao policajac u MUP-u, ostao je bez svih primanja i dobio otkaz zbog neadekvatnog obrazovanja:  neadekvatnog obrazovanja na temelju kojeg je 11 godina savjesno i odgovorno izvršavao sve djelatnosti policajca, upisao Fakultet kriminalističkih znanosti i položio ispit za višeg policajca. Kako je obrazovanje počelo biti problem tek 2001. godine i kako se u 11 godina njegovog rada taj problem nije uspio riješiti, pitanje je na koje bi Ivica želio dobiti odgovor.  
 
Ivica Babić, rođen 14.7.1963. u Sinju, od 1990. sudjelovao je u obrani suvereniteta RH kao prvi hrvatski redarstvenik. Dakle, od 6.8.1990. pripadnik je djelatnog sastava MUP-a, Policijska uprava šibensko-kninska. Zaposlen je na temelju  diplome niže stručne spreme (NKV). Također je na osnovi te diplome 1993. godine upisao Fakultet kriminalističkih znanosti – viša škola za unutarnje poslove.  
 
Tijekom svog ratnog puta izvršavao je borbene zadade na području skradinskog zaleđa, sudjelovao u obrani Lišana Ostrovičkih, borbenoj akciji obrane grada Šibenika i napadu na vojarnu Zečevo-Kruščica. Do 30.6.1996. nastavlja s izvršavanjem borbenih zadaća držanja položaja prve crte bojišnice vodičkog zaleđa te je sudjelovao u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.  
 
Nakon rata nastavlja raditi za MUP kao samostalni policajac u Policijskoj ispostavi Primošten (PU šibensko-kninska). 1996. godine položio je ispit za zvanje viši policajac. U policijskoj upravi šibensko- kninskoj radi sve do 6. prosinca 2001. godine kad mu se uručuje otkaz zbog manjka radnih mjesta u okviru stručne spreme imenovanog (niže stručne spreme) uslijed ukidanja pojedinih radnih mjesta.  
 
Važno je napomenuti kako je Ministarstvo unutarnjih poslova bilo dužno uputiti sve svoje djelatnike koji nemaju dovoljnu razinu obrazovanja na doškolovanje, no Ivica se u 11 godina nije našao na tome spisku iz čega zaključujemo da su njegovo obrazovanje smatrali adekvatnim za radno mjesto policajca. Od otkaza 2001. godine upućen je znatan broj pisama, no nitko ga nije niti primio na razgovor. Ivica već 13 godina nema nikakvih primanja, iako je sudjelovao u stvaranju RH te 11 godina savjesno, odgovorno i uspješno izvršavao sve dužnosti zaposlenika MUP-a.  
 
2001. godine osnovano je povjerenstvo u MUP-u koje se sastojalo od djelatnika Ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova na kojem je Ivica iznio svoj problem. Nakon toga donesena je usmena odluka Povjerenstva da se vrati na posao kako bi se ispravila postignuta greška. To mu je usmeno obećala Sanja Čankovid, načelnica kadrovskih poslova MUP-a. Ivica iznosi da je to bila samo farsa kako bi prošlo mjesec dana roka za podnošenje žalbe na otkaz zbog čega sada ne može podnijeti tužbu Upravnom sudu te su mu sva vrata zatvorena.  
 
U veljači 2014. kopirao je pravnu i liječničku dokumentaciju i sve uputio na Ured vlade. Kada ih je nakon par dana nazvao, rečeno mu je da je dokumentacija zaprimljena, ali taj problem nije u njihovoj nadležnosti, stoga ga neće rješavati.  
 
Tijekom rata stekao je dva odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata i medalju „Oluja“, a nakon rata (21.3.1999.) dobio je pohvalu Kolegija Policijske uprave šibensko-kninske povodom uspješno povodom uspješno izvršenog službenog zadatka.
 
Pitamo se u čijoj nadležnosti je Ivica Babić i brojni drugi ovakvi slučajevi koje nemilosrdna administracija šeta od vrata do vrata  kao da su brojevi, a ne živi ljudi? Čemu služi Ministarstvo branitelja ako ne reagira na ovakav vid nepravde i ako svoje resurse ne usmjerava na one najpotrebnije?
babic1babic3babic4
 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.