Novosti

Tribina i večer sjećanja na Vukovar i Škabrnju

ms 033

12. studenog je u prepunoj dvorani osnovne škole „Jesenice“ u Dugom Ratu održana tribina i večer sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

12. studenog je u prepunoj dvorani osnovne škole „Jesenice“ u Dugom Ratu održana tribina i večer sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Gosti ove tribine bili su pjesnik i ratnik Ante Nadomir Tadić-Šutra i Marko Miljanić zapovjednik samostalnog škabrnjskog bataljuna.

Uz uvodno izlaganje pukovnika Miljanića i kronologiju događanja iz 1991. godine čule su se pjesme domovinske tematike Tadića-Šutre kojeg su nazočni pozdravili burnim pljeskom.

Škabrnja je danas selo doista koje je izniklo iz pepela domovinskog rata. U Škabrnji je izvršen zločin, ekocid i kulturocid. Samo rušenje crkava, groblja i škole sve nam govori. Treba otvoreno kazati da su četnici htjeli uništiti svaki, doslovno svaki oblik života i spomena na Hrvate u Škabrnji. Trideset dana nakon pada Škabrnje preko trideset civila, mojih sumještana je ubijeno i bačeno u jame.

Za zločine u Škabrnji nitko nikada nije odgovarao. Danas sam tužan što nema moje braće i mještana, pobijeni su, ali danas sam i ponosan jer Škabrnja ide krupnim koracima naprijed. Škarbrnja je selo vrijednih, marljivih, čovjekoljubljivih i bogoljubljivih ljudi – rekao je Miljanić.

Branitelji i 100 % invalidi domovinskog rata u Savskoj ne čame tamo od sile ili ludosti, tamo su da se izbore za svoja prava zakonima zajamčena, tamo se bore i za sve nas. Branitelji su prevareni, dali su vlast onima kojima Hrvatska nije na prvom mjestu, dali su vlast onima koji Hrvatsku ne vole i ne žele. Strukture vlasti danas se boje istine o domovinskom ratu, ne žele da se priča tko je napadao Škabrnju, tko je napadao Hrvatsku. Hrvatsku državu trebaju voditi oni koji su je branili! – naglasio je Miljanić.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.