Uncategorized

Svečano obilježena 30. obljetnica osnutka “Tigrova”

Kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima Tigrova, kod Vojarne Tigrovi-Croatia, danas je svečano obilježena 30. obljetnica osnutka 1. gardijske brigade Tigrovi.

Obljetnici je, uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatske branitelje, pripadnike Tigrova, ratne zapovjednike i članove udruga iz Domovinskog rata nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pripadnik Tigrova, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Odavanju počasti poginulim i nestalim Tigrovima te proslavi obljetnice osnutka nazočili su i predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan te ostali uzvanici.

Ovogodišnja jubilarna obljetnica održana je uz prilagođeni program zbog nužnosti poštivanja aktualnih epidemioloških mjera, međutim usprkos tome, obilježena je svečanim programom i dostojnim odavanjem počasti poginulim i nestalim Tigrovima.

Nakon izvođenja himne Republike Hrvatske te minute šutnje, okupljenima su se obratili predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović Šimunović, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade Tomo Medved te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Predsjednik Udruge Ilija Vučemilović Šimunović istaknuo je kako svatko od preko 11 000 Tigrova koji su prošli kroz brigadu može ispričati svoju priču, ali privilegija onih koji su preživjeli je što su imali čast ratovati i živjeti s onima o kojima drugi mogu samo slušati priče.

Vučemilović je pozvao sve da na današnju obljetnicu glavni junaci budu poginuli i nestali Tigrovi: Neka ovaj dan danas bude dan 367 poginulih Tigrova koji bi nam svima zasigurno imali što poručiti da mogu. Bar na trenutak neka oni budu glavni junaci, to im dugujemo jer oni su bili samo za Hrvatsku, a mi svi ovdje okupljeni iskažimo im zahvalu za njihovu žrtvu, za njihovo djelo. Na nama je učiniti Hrvatsku lijepu kao u snovima.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je svim Tigrovima obljetnicu ustroja: Ratni put Tigrova je častan, slavan, impresivan. Branili ste i oslobađali sve hrvatske krajeve, od Vukovara do Prevlake. Mnogi od vas prisutnih žrtvovali ste svoje zdravlje, a vaši suborci ugradili su svoje živote u operacijama Hrvatske vojske.

Pripadnik Tigrova, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako danas s posebnim emocijama i ponosnom čestita svojim Tigrovima rođendan: Povijest Tigrova počela je s vjerom u Hrvatsku i zato smo joj se stavili na raspolaganje, a naša odvažnost i zajedništvo ostvarili su nezamislivo i naizgled neostvarivo.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića čestitao je Tigrovima 30. obljetnicu osnutka i poručio da Vlada gradi hrvatsku budućnost, vodeći pritom računa da ne zaboravimo našu prošlost: Iznimne napore ulažemo u osiguravanju  pravne sigurnosti koju pružamo hrvatskim braniteljima. Još uvijek tragamo za šestoricom nestalih Tigrova, i u tom pogledu učinili smo snažan iskorak donošenjem Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu s ciljem intenziviranja pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Predsjednik Republike istaknuo je kako je teško zamisliti onima koji prije 30 godina nisu bili među nama što je to značilo i kakav je to preokret bio u životima mladih ljudi, onih koji su se dragovoljno javili da brane Hrvatsku. Istaknuo je zahvalnost Republike Hrvatske dragovoljcima i naglasio da Hrvatska toliko puno duguje tako malom broju ljudi: To su ljudi koji nisu razmišljali o sebi, koji su se bili spremni odreći i bili su svaki dan svjesni, jer svaki dan je netko odlazio, da sutra to može biti jedan od njih. To zaslužuje i više od zahvalnosti i pijeteta, zaslužuje da se stalno ponavlja.

Po završetku obraćanja položeni su vijenci za poginule Tigrove, a vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan izrekao je molitvu. Svečanost je završila dodjelom crnih beretki novim pripadnicima Tigrova.

FOTO – MORH

IZVOR – Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Administrator