Novosti

VIDEO: Srpski premijer Vučić izviždan u Srebrenici, gađali su ga raznim predmetima

vucic

Kolona u kojoj se nalazio Aleksandar Vučić napadnuta je tijekom napuštanja Memorijalnog centra u Potočarima.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić naprasno je završio sudjelovanje u obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici zbog napada okupljenih. Napadnut je na groblju u Potočarima dok se uspinjao prema mjestu gdje su bili smješteni svi nazočni visoki dužnosnici.

Okupljeno mnoštvo izviždalo je i vrijeđalo Vučića svaki put kad bi se pojavio. Na usponu prema “vip loži” počeli su ga gađati plastičnim bocama, potom i kamenjem, a jedna osoba pokušala ga je fizički napasti.

Srbijanskog premijera zaštitilo je njegovo osiguranje i u velikoj brzini izvelo iz groblja, dok je policija BiH vrlo promptno reagirala i uhitila osobu koja ga je pokušala fizički napasti.

Vučića je pred Memorijalnom zgradom, gdje je održana komemoracija, već čekala kolona službenih automobila i on je u velikoj brzini napustio Srebrenicu, mnogo prije ijednog drugog stranog dužnosnika.

Kako javlja Nova TV, Vučić je gađan kamenjem, kišobranima, bocama s vodom i cipelama pri čemu je lakše ozlijeđen.

Premijer Srbije tijekom napada pogođen je kamenom u glavu i razbijene su mu naočale.

Navodno je razbijeno nekoliko stakala na automobilima srpske delegacije, a prema neslužbenim informacijama jedna je osoba uhićena.

Nakon svega, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović smirio je prisutne riječima da je vrijeme namazu i da se okrenu prema tabutima:

“Ne dozvolite da oni koji su uzrokovali našu bol uzmu naše dostojanstvo. To je obaveza prema našim šehidima, prema našoj vjeri. Molim vas, braćo i sestre, vrijeme je za namaz.”

Vučić je uz sigurnosne snage krenuo prema vozilu, ali napad se nije mogao izbjeći.

Delagacija Srbije napustila je Memorijalni centar nakon nemilog incidenta. Na jednom transparentu bila je napisana izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića:

“Za jednog Srbina, ubit ćemo 100 muslimana.”

Riječ je o izjavi Aleksandra Vučića iz srpnja 1995. godine kada je u Skupštini Srbije, svega 11 dana nakon genocida u Srebrenici, otvoreno prijetio novim ubojstvima.

 

Dačić: to je napad na Srbiju i njezinu politiku mira i suradnje u regiji

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića rekavši da je to napad na Srbiju i njezinu politiku mira i suradnje u regiji.

“Premijer Srbije ponio se kao državnik, donijevši odluku da se pokloni žrtvama. Ovo je još jedna negativna posljedica politizacije ove teme koja je dovela do novih podjela i mržnje umjesto pomirenja. To je napad ne samo na Vučića, nego i na cijelu Srbiju i njezinu politiku mira i regionalne suradnje”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu.

Izvor: narod.hr

Foto: Youtube screenshot

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.