Novosti

Srbija i Hrvatska odredile lokacije za potragu za nestalima

U Beogradu je održan četvrti radni sastanak povjerenstava Hrvatske i Srbije za nestale osobe. Predsjednik Vladina povjerenstva za nestale Stjepan Sučić i njegov srbijanski kolega Veljko Odalović istaknuli su da su već razmijenjene korisne informacije na osnovi kojih će se provesti nove pretrage na terenu. Hrvatska još traga za gotovo 1900 osoba, a odgovori bi mogli biti u skrivenim arhivama o premještanju masovnih grobnica.

Hrvatska i Srbija dogovorile su se koje lokacije treba pretražiti u potrazi za preostalim nestalim osobama u ratu 1990-tih. Srbija bi trebala pretražiti tri lokacije, kod Sremskih Karlovaca i Bogojeva u Vojvodini te grobna mjesta nizvodno uz Dunav od Smedereva prema hidroelektrani Đerdapu. Lokacije u Hrvatskoj su kninsko groblje te poznate grobnice nakon akcija Bljesak i Oluja, doznaje Hina nakon sastanka dvaju povjerenstava u Beogradu.

Potraga za nestalima je u bilateralnim susretima isticana kao jedan od prioriteta za poboljšanje odnosa između dviju država.

Da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje rekli su nedavno na sastanku u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Goran Grlić Radman.

– Što se tiče javne baze podataka, ona nije problem na relaciji Zagreb-Beograd, ni Beograd-Sarajevo, Sarajevo-Zagreb. Tu je uključena i Crna Gora. Imamo problem isključivo na relaciji Beograd-Priština, rekao je predsjednik srbijanskog povjerenstva za nestale Veljko Odalović.

Hrvatska ustraje na otvaranju arhiva sigurnosno-obavještajnog sustava bivše Jugoslavenske narodne armije, jer bi se u njima mogli nalaziti podaci o premještanju masovnih grobnica na području Hrvatske.

– Tražimo i povrat zaplijenjene dokumentacije medicinskog centra iz Vukovara te otvaranje arhiva i dokumenata koji se vežu za asanaciju na tom području, rekao je predsjednik hrvatskog povjerenstva za zatočene i nestale Stjepan Sučić. Dodao je da ovih dana traju pretrage sedam potencijalnih lokacija u Ličko-Senjskoj županiji, a prije toga se na terenu radilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u potrazi za ostacima 526 stradalih 1991.

Istodobno, na širem području Ovčare već tri godine traga se za 65 ranjenika iz vukovarske bolnice, slučaj za koji je Zagreb od Beograda zatražio da se dubinski pregledaju dokumenti i eventualno pronađu korisne informacije.

IZVOR – HRT

O autoru

Administrator