Heroji Domovinskog rata Na današnji dan

Rođen Pavo Vukelić – Pajo

Na današnji dan 1957. godine u Kruščici kod Gospića rođen je Pavo Vukelić – Pajo, brigadir Hrvatske vojske i junak Domovinskog rata.

Pajo je u jesen 1991. godine pristupio 132. brigadi Orahovica-Našice, unutar koje je bio zapovjednikom izviđačko-diverzantskog voda te jednim od vođa obrane slatinsko-virovitičkog područja.

Nakon formiranja 81. gardijske bojne, početkom 1994. godine u Virovitici, sa svojim suborcima sudjeluje u vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja”, kao i u združenim operacijama HV-a i HVO-a “Ljeto 95” i “Maestral”. O njegovu djelu, hrabrosti i vodstvu najbolje govori činjenica da se nakon zadobivene prostrijelne rane podlaktice, tijekom prvog dana probijanja linija u operaciji “Bljesak”, već sutradan vratio svojim suborcima te s njima ušao u Okučane.

1996. godine, nakon spajanja 81. gardijske bojne s 2. gardijskom brigadom, preuzima dužnost zamjenika zapovjednika 2. gardijske brigade. Krajem srpnja 1997. godine prešao je u 1. Hrvatski gardijski zbor, unutar kojeg je obavljao zadaće vezane uz osiguranje predsjednika Tuđmana. Nakon uspješne vojne karijere, umirovljen je 15. listopada 2002. godine.

Također je bio i izbornik Hrvatske ribolovne reprezentacije s kojom je 2014. godine osvojio prvo mjesto u ribolovu šarana na svjetskom prvenstvu.

Za svoja je djela pismeno pohvaljivan i nagrađivan, a zbog iznimnog doprinosa u Domovinskom ratu višestruko je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom Hrvatskog pletera. Uz to je nositelj spomenica Domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina uzorne službe te medalja “Iznimni pothvat”, “Bljesak”, “Ljeto 95” i “Oluja”.

Od posljedica moždanog udara preminuo je 15. studenog 2014. godine, a na posljednje počivalište počast mu je došlo odati više od 3000 ljudi.

IZVOR: Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

O autoru

Ines Herceg