Kultura Novosti

Knjiga “Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini”

U petak, 07. prosinca na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, održana je promocija knjige “Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini”. Urednici nove knjige su doc. dr. sc. Marijana Braš i prof. dr. sc. Veljko Đorđević. Na svečanom predstavljanju prisustvovali su i gradonačelnik Grada Zagreba, kao i pomoćnik ministra branitelja te pomoćnica ministra zdravstva koji su naglasili važnost ove teme i knjige kako bi svi krenuli putem humanosti koja je nužna za bavljenje medicinom.

Nastanak ove knjige je rezultat desetogodišnjeg rada, zapisivanja i snimanja priča studenata i medicinskih stručnjaka, profesionalaca iz cijele Hrvatske i inozemstva o njihovim iskustvima. Taj proces je pratio i razvoj suvremene edukacije komunikacijskih vještina u zdravstvu i medicini s naglaskom na važnost empatije, čovječnosti i privrženosti u medicini, odnosa čovjeka i čovjeka te medicine usmjerene prema osobi, a ne dijagnozi. Najviše se spominje palijativna medicina koja je uspostavljena prije 25 godina, no prava implementacija je započela tek nakon pokrenute široke edukacije s naglaskom na komunikacijski dio u medicini. Od tada do danas, edukacije su prošle tisuće profesionalaca i studenata, te su uspostavljeni mnogi primjeri dobre prakse diljem Hrvatske.

Urednici knjige, Braš i Đorđević, veliki dio svoga rada su posvetili upravo podučavanju komunikacijskog dijela umijeća medicine i palijativnoj medicini te su uvelike doprinijeli promicanju medicine usmjerene prema osobi. Oboje su profesori na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je uspostavljen i Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) koji je doveo do međunarodne prepoznatljivosti samoga Fakulteta. Braš i Đorđević naglašavaju kako je u knjizi prikazan ponos medicine, služenje čovjeku koje ne može postojati bez ljubavi prema čovjeku i empatije.

U knjizi je predstavljeno 250 priča profesionalaca koji rade s osobama koje pate od neizlječivih i teških bolesti, studenata koji uče kako raditi s takvim bolesnicima i kako im služiti, pacijenata koji su pomagali u edukacijama te su doživjeli bolest kao učiteljicu života, kao i ustanova i udruga koje su primjer dobre prakse u uspostavi palijativne medicine.

Cilj knjige je pokazati onaj dio medicine koji pokreće ljude da idu putem čovječnosti i etičnosti kao i pokazati da medicina bez svijesti o služenju čovjeku ne može opstati. Urednici su ispričanim pričama željeli raširiti svijest o tome kako je čovjek čovjeku lijek i da samo struka koja poštuje ljudsko dostojanstvo može prebroditi sve suvremene prepreke i izazove.

 

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.