Kultura

Preporuka: Knjiga “Imas puska, imaš pistol?”

imaspuska

U knjizi, koja se temelji na doktorskom radu autora, opisana je provedba mirovnih operacija UN-a na području zapadne Slavonije, koje autor analizira kroz dvije mjere: mjera za čuvanje mira (peacekeeping) i mjera za izgradnju mira (peacebuilding).

U srijedu, 10. prosinca, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održano je predstavljanje knjige „Imas puska, imas pistol?“ podnaslova „O mirovnim operacijama Ujedinjenih naroda u zapadnoj Slavoniji“ . Autor knjige je doc. sr. sc. Ivica Miškulin.

U knjizi, koja se temelji na doktorskom radu autora, opisana je provedba mirovnih operacija UN-a na području zapadne Slavonije, koje autor analizira kroz dvije mjere: mjera za čuvanje mira (peacekeeping) i mjera za izgradnju mira (peacebuilding). Promociji su nazočili: rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof.dr.sc. Željko Tanjić, dr.sc. Stanko Andrić, dr.sc. Ante Nazor te sam autor, dr.sc. Ivica Miškulin.

„Imas puska, imas pistol?“ rezultat je dvogodišnjeg rada na arhivskoj građi krajinskih Srba te hrvatskih institucija. S obzirom na navedeno,kao i to da je ovo prva knjiga koja opisuje cijeli proces mirovne operacije na navedenom području, svakako je vrijedna čitanja te zaslužuje svaku pohvalu.

Nadamo se da će ova studija zainteresirati užu stručnu, ali i širu čitateljsku javnost, jer se radi o prvom cjelovitoj analizi mirovnih operacija koje je UN primijenio u Hrvatskoj, a s posebnim naglaskom na događanja u jednoj od zaštićenih zona (onoj u zapadnoj Slavoniji).

Doc.dr.sc. Ivica Miškulin rođen je 1979.godine u Slavonskom Brodu. 2009. Doktorirao je na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s temom Međunarodna zajednica i zapadna Slavonija 1991. – 1995. Godine 2002.-2009. Radi kao asistent na Hrvatskom institutu za povijest (Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje) te predaje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Hrvatskim studijima.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.