Novosti

Preminuo Siniša Ratković – zapovjednik 1. samostalne satnije Podsused

Dana 22. svibnja 2020. godine nakon duge i teške bolesti preminuo je bojnik u miru Siniša Ratković, heroj Domovinskog rata.

Siniša Ratković rođen je 14. srpnja 1950. godine. Već i prije Domovinskog rata imao je karizmu zbog koje je bio omiljen, a i dobro poznat, pogotovo u zapadnim dijelovima grada Zagreba. Kada je počeo Domovinski rat među prvima se stavio na raspolaganje te preuzeo inicijativu osnivanja dragovoljačke postrojbe. Ona je u rujnu 1990. godine i osnovana te je nosila naziv 1. samostalna satnija Podsused. O okolnostima osnivanja te ratnom iskustvu u zapadnoj i istočnoj Slavoniji te na Pokupskom ratištu, Ratković je napisao knjigu Pod okriljem magle ili Male priče iz velikog rata. Temeljen na toj knjizi, snimljen je 2017. dokumentarni film Bojnik, autora Kristijana Milića. U filmu je Ratković između ostaloga istaknuo:

Ja sam u ratu kao i svi mi donio dosta odluka, neke su se pokazale dobrima, neke manje dobrima. S današnjim znanjem neke odluke bih promijenio, ne bi ih donio. Ali kad danas govorimo o njima ja ih branim, sa stanovišta onog vremena. Lako je biti general poslije bitke. Ja nisam imao projekt stjecanja autoriteta, nisam imao scenarij kako to postići, ja sam samo vodio ljude na način na koji sam mislio da treba. Ja sam, poznavajući ljude, koristio njihove najbolje kvalitete nastojeći za svaki posao pronaći čovjeka koji najbolje odgovara na to mjesto. Nikad nisam tražio od ljudi da naprave nešto što je mene strah. Nikad nisam poslao nekamo ljude, a da nisam bio s njima.

Nakon sudjelovanja u završnim oslobodilačkim operacijama Domovinskog rata Siniša Ratković ostao je u vojsci sve do 2005. godine kada odlazi u mirovinu.

Posljednji ispraćaj Siniše Ratkovića biti će u utorak, 26. svibnja 2020. godine u 15:00 sati na Gradskom groblju Zaprešić u krugu obitelji.

https://www.vecernji.hr/kultura/poslije-svakog-rata-vojnici-postaju-teret-pa-i-u-hrvatskoj-1152730

Bojnik u miru SINIŠA RATKOVIĆ

DOKUMENTARNI FILM »BOJNIK« Prvi dragovoljci izvan MUP-a

O autoru

Administrator