Novosti

Preminuo Dragan Kwiatkowski – dragovoljac Domovinskog rata i akademski kipar

Dragan Kwiatkowski, akademski kipar podrijetlom iz Poljske, koji je u Zadru živio i radio od 1986., preminuo je prošloga tjedna u 64. godini života. Posljednji ispraćaj akademskog umjetnika održan je na mjesnom groblju Bibinje.

Dragan Kwiatkowski rođen je u Nišu 1957. godine gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost. Kiparstvo je diplomirao na Fakultetu Primijenjene umjetnosti u Beogradu 1985. godine.

Bio je članom Udruge HDLU Zadar, zadruge umjetnika LIKUM te Hrvatskog kulturnog vijeća i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a također i dragovoljac Domovinskog rata. Za svoj rad dobio je 30-ak priznanja i zahvalnica.

S nesmanjenim je intenzitetom radio ne da nešto dokaže, nego jer nije znao drugačije. Uz kiparstvo bavio se slikarstvom, grafičkim dizajnom i pjesništvom. Na svom stvaralački bogatom, kontinuiranom i dosljednom putu autor je tridesetak radova postavljenih u javnom prostoru, sudionik 15 samostalnih te šezdesetak skupnih izložbi.

Zadranima će zauvijek u sjećanjima ostati Draganov impozantni kameni reljef Krista Učitelja, koji je postavljen na svečanoj pozornici u Zadru od kuda je Sveti Otac 9. lipnja 2003. godine pred oko 150.000 vjernika predvodio liturgijsku molitvu »Slavlje šestog časa«.

Autor je također znakovlja ratnih postrojbi, kamenog spomenika u Nadinu, brojnih križeva u Ravnim kotarima, fascinantnog drvenog križa čiji je autor Petar Kazija, a kojeg su mladi Zadarske nadbiskupije nosili u procesiji u sklopu susreta Hrvatske katoličke mladeži (vidi naslovnu fotografiju).

Dragan Kwiatkowski od svih svojih radova izdvajao je i bio ponosan na skulpturu »Dar života« na zagrebačkom Bundeku, te na prvi kip blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj gradskoj četvrti Gornja Dubrava.
S izložbe skulptura i slika Dragana Kwiatkowskog “Tijelo duše” Jakša Fiamengo je, između ostalog, napisao:

Figura, najčešće ljudska, i njezina stilizacija u fokusu su likovnog zanimanja Dragana Kwiatkowskog, koji i na ovoj izložbi nastoji proniknuti u odnose forme i sadržaja, stvarnog i imaginarnog, uzvišenog i profanog…


IZVOR – zadarskilist.hr

FOTO – ika.hkm.hr

O autoru

Administrator